Οι ΗΠΑ και η Βρετανία προειδοποίησαν τη συριακή αντιπολίτευση ότι θα σταματήσουν να την υποστηρίζουν αν δεν μετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη που είναι γνωστή ως «Γενεύη 2», η οποία προβλέπεται να αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, τον οποίο επικαλούνται σήμερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία μας λένε: οφείλετε να πάτε στη Γενεύη», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, από το Λονδίνο, σύμφωνα με το δίκτυο BBC και την βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Λένε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν θα συνεχίσουν να μας υποστηρίζουν όπως κάνουν τώρα και ότι θα χάσουμε την αξιοπιστία μας ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αν δεν πάμε», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι θέλουν να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την συριακή αντιπολίτευση: ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι «δεν έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προβλέπουν να αποσύρουν τη βοήθειά τους», σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζένιφερ Ψάκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι σε σύντομη επίσκεψή του στο Βατικανό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «δήλωσε σαφώς (...) ότι αυτό που διακυβεύεται είναι σημαντικό για τον συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης και ότι η διεθνής κοινότητα είναι πεπεισμένη ότι είναι προς το συμφέρον τους όπως και προς το συμφέρον του συριακού λαού να αποστείλουν μια αντιπροσωπευτική αντιπροσωπεία στη διάσκεψη», υπογράμμισε ωστόσο η Ψάκι.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός θα πρέπει να αποφασίσει την Παρασκευή αν θα μετάσχει στην ειρηνευτική αυτή διάσκεψη.
Σύμφωνα με το BBC, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης διερρωτήθηκε ποια «εναλλακτική» έχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. «Έχουν απέναντί τους από τη μία πλευρά έναν βάναυσο δικτάτορα που χρησιμοποίησε χημικά όπλα και από την άλλη πλευρά την Αλ Κάιντα, με ποιον θα μιλήσουν εκτός από εμάς;», ρώτησε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Γαλλία δεν ασκεί τέτοιες πιέσεις. «Η Γαλλία μας ζητεί να πάμε, αλλά μας λέει: είμαστε μαζί σας όποια απόφαση κι αν πάρετε. Είναι η ίδια θέση με αυτή της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας», που ανήκουν επίσης στους Φίλους της Συρίας, μια συμμαχία 11 χωρών που υποστηρίζει τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση.

Την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών των 11 αυτών χωρών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος, Ιορδανία, ΗΠΑ, Τουρκία), οι οποίοι είχαν συνάντηση στο Παρίσι με τον επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα, κάλεσαν τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση να μετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης. Ο Κέρι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση θα πάρει μέρος στις συνομιλίες και υπογράμμισε ότι η διάσκεψη αυτή θα αποτελέσει «ένα τεστ αξιοπιστίας για όλον τον κόσμο».