Συνελήφθησαν, σήμερα, στο Βελιγράδι ο πρώην επικεφαλής της σερβικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (DB) Μίλαν Ράντονιτς και ο επικεφαλής του έκτου τμήματος της ίδιας υπηρεσίας, Ράτκο Ρόμιτς ως ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη της εφημερίδας "Τέλεγκραφ" Σλάβκο Τσουρούβια στις 11 Απριλίου του 1999.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν για ανάκριση και είναι σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας στα διαμερίσματά τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου του Βελιγραδίου, ύποπτοι για την ίδια υπόθεση θεωρούνται ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας Ράντομιρ Μάρκοβιτς, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης σε φυλακή στο Ποζάρεβατς και ο Μίροσλαβ Κούρακ μέλος της ειδικής υπηρεσίας ασφάλειας της DB, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη και εναντίον του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο Σλάβκο Τσουρούβια δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της καθημερινής εφημερίδας "Ντνέβνι Τέλεγκραφ" και του περιοδικού "Εβροπλιάνιν" δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στις 11 Απριλίου του 1999, την περίοδο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Μαζί του ήταν η σύντροφός του, ιστορικός Μπράνκα Πρπα. Στην κυβέρνηση της χώρας ήταν τότε ο συνασπισμός του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL) και του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS).

Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Πολίτικα Εξπρές" που κυκλοφορούσε εκείνη την περίοδο ότι ο Τσουρούβια κατηγορήθηκε "ως προδότης που επιθυμούσε τις βόμβες". Μετά την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διαπιστώθηκε από τις έρευνες ότι τον Σλάβκο Τσουρούβια παρακολουθούσαν μέρα- νύχτα μέλη της κρατικής ασφάλειας, οι οποίοι λίγο πριν από τη δολοφονία αποσύρθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Με αίτημα της ειδικής εισαγγελίας στον ανακριτή κατέθεσαν περισσότεροι από 100 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων μέλη της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, πρώην στελέχη της υπηρεσίας, διενεργήθηκε ιατροδικαστική και βαλλιστική εξέταση και συλλέχθηκαν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Ο αδελφός του δολοφονηθέντος, Γιόβο Τσουρούβια απευθύνθηκε στον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν αναφέροντας ότι τα βασανιστήρια του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εναντίον του Σλάβκο Τσουρούβια άρχισαν το 1998, μετά την υιοθέτηση του νόμου για την πληροφόρηση και ότι εντάθηκαν μετά από ομιλία του δημοσιογράφου ενώπιον της Επιτροπής του Ελσίνκι στο Αμερικανικό Κογκρέσο στις 10 Δεκεμβρίου του 1998 Ο Σλάβκο Τσουρούβια είχε γεννηθεί στο Ζάγκρεμπ τον Αύγουστο του 1949. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Βελιγράδι.

Ήταν επίτιμος συνεργάτης της εφημερίδας "Ντάνας" του Ζάγκρεμπ και εργάστηκε στο Κέντρο Κοινωνικών Μελετών. Από το 1984 εργάστηκε ως αναλυτής στη διεύθυνση αναλύσεων της ομοσπονδιακής γραμματείας Εσωτερικών Υποθέσεων. Από το 1986 έως το 1994 ήταν σχολιαστής και συντάκτης θεμάτων εσωτερικής πολιτικής και αργότερα αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Μπόρμπα". Το 1994, μαζί με τον Μόμτσιλο Τζόργκοβιτς, ίδρυσε την κυριακάτικη εφημερίδα "Νέντελνι Τέλεγκραφ" και το 1996 την καθημερινή "Τέλεγκραφ", την πρώτη ιδιωτική εφημερίδα στη Σερβία, τη δεκαετία του 1990. Το 1998 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό "Εβροπλιάνιν".

Η κυκλοφορία της "Τέλεγκραφ" απαγορεύθηκε τον Οκτώβριο του 1998, οι εγκαταστάσεις σφραγίστηκαν και στη συνέχεια κατασχέθηκε η περιουσία της εταιρείας DT -pres. Λόγω άρθρων και φωτογραφιών στο περιοδικό "Εβροπλιάνιν", τον Οκτώβριο του 1998, το δικαστήριο του Βελιγραδίου επέβαλε στον Τσουρούβια και στην εταιρεία του πρόστιμο 2,4 εκ. δηναρίων.

Μαζί με δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας του, τον Μάρτιο του 1999 καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση για πρόκληση κοινωνικής αναταραχής. Ο Ράντομιρ Μάρκοβιτς συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2001 και καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών για τη δολοφονία του προέδρου της Σερβίας, Ίβαν Στάμπολιτς τον Αύγουστο του 2000 και τεσσάρων μελών του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) κατά την επίθεση εναντίον του αρχηγού του SPO, Βουκ Ντράσκοβιτς στον αυτοκινητόδρομο Ίμπαρ στις 3 Οκτωβρίου του 1999.

Οι συλληφθέντες Ράντονιτς και Ρόμιτς δικάζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο για συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας του Ντράσκοβιτς στην Μπούντβα το 2000. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε οκτώ και επτά χρόνια κάθειρξη, αλλά η απόφαση ακυρώθηκε και ξεκίνησε νέα δίκη.