Το υπουργείο Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κοσόβου θα ζητήσει από την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα τις επόμενες 10 μέρες.

Το υπουργείο εξέτασε την έκθεση για τις ιδρυτικές συνελεύσεις των τεσσάρων δήμων στο βόρειο Κόσοβο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές και οι συνεδριάσεις διεξήχθησαν σύμφωνα με το νόμο στους δήμους Λεπόσαβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν, όχι όμως και στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

"Υπέγραψε την αναφορά που απεστάλη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Οι ιδρυτικές συνεδριάσεις και στους τέσσερις δήμους διεξήχθησαν σύμφωνα με τον νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια τα δημοτικά συμβούλια έχουν πλήρη νομιμότητα για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους" δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο υπουργός Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κοσόβου, Σλόμπονταν Πέτροβιτς.

Οι δήμαρχοι των δήμων Λεπόσαβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν ορκίστηκαν σύμφωνα με τον νόμο και επίσης έχουν νομιμότητα για την άσκηση των καθηκόντων τους, εξήγησε ο κ. Πέτροβιτς. 

"Ο εκλεγμένος δήμαρχος της βόρειας Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα δεν εκπλήρωσε τη νομική υποχρέωση της ορκωμοσίας, όπως προβλέπει ο νόμος. Θα ενημερώσουμε την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαγχιάγκα και θα ζητήσουμε να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα" σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν τις επόμενες δέκα ημέρες, τόνισε.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της βόρειας Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Κρστιμιρ Πάντιτς δεν υπέγραψε την πράξη ανάληψης καθηκόντων και το κείμενο του όρκου τονίζοντας ότι στο έγγραφο ήταν καλυμμένα με λευκό χαρτί ο θυρεός και η επιγραφή Δημοκρατία Κοσόβου.

Ο κ. Πάντιτς, ο οποίος νωρίτερα παραιτήθηκε από αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο υποστήριξε ότι οι δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο ήταν απάτη της διεθνούς κοινότητας και επέκρινε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος διοργάνωσε την εκλογική διαδικασία στο βόρειο Κόσοβο, όπου ζουν κατά πλειοψηφία Σέρβοι.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου ο κ. Πάντιτς υπογράμμισε ότι αν υπέγραφε το κείμενο του όρκου που έφερε τον θυρεό και την επιγραφή Δημοκρατία του Κοσόβου που ήταν καλυμμένα με αυτοκόλλητο θα παραβίαζε το Σύνταγμα της Σερβίας.