Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ (WFP) διένειμε μερίδες φαγητού σε έναν αριθμό ρεκόρ 3,8 εκατομμυρίων ανθρώπων το Δεκέμβριο στη Συρία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η υπηρεσία αυτή δεν έχει πρόσβαση στους αμάχους στις ανατολικές επαρχίες της χώρας και στις πόλεις που πολιορκούνται κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις πληροφορίες που υπάρχουν για υποσιτισμό των αμάχων στις πολιορκημένες περιοχές, ιδιαίτερα παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί λόγω του πολέμου σε αυτές, και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη πρόσβαση.

"Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που πολιορκούνται. Η επισιτιστική κατάστασή τους πιστεύεται ότι έχει χειροτερεύσει σημαντικά", σημείωσε η εκπρόσωπος Ελίζαμπεθ Μπιρς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ προσπάθησε αρκετές φορές τους τελευταίους λίγους μήνες να φτάσει στις περιοχές που πολιορκούνται εντός και γύρω από τη Δαμασκό --ιδιαίτερα την Μουανταμίγια, την Νασαμπίγεχ, την Ντούμα, την Χαράστα και την Γιάρμουκ-- χωρίς ωστόσο επιτυχία.

"Ανησυχούμε για τον υποσιτισμό των παιδιών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε περιοχές που πολιορκούνται", υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας εξάλλου ότι οι μάχες στην Ράκα και στην Ντέιρ αλ Ζορ συνεχίζουν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα να εμποδίζουν τις αυτοκινητοπομπές με τη βοήθεια να φτάσουν στους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις ανατολικές επαρχίες της Συρίας.

Το Νοέμβριο, η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών είχε διανείμει τρόφιμα σε 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοπεύει αυτό το μήνα να αυξήσει τους αποδέκτες της βοήθειάς της σε 4,25 εκατομμύρια, παρά το γεγονός ότι είναι χειμώνας.

Εξάλλου το 2013 είχε διανείμει συνολικά 100.000 κυβικά μέτρα τροφίμων στη Συρία. "Αυτό ισοδυναμεί με 58 αεροπλάνα τζάμπο", σημείωσε η Μπιρς.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού χρειάζεται να συγκεντρώνει 35 εκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα για να ανταποκρίνεται στις επισιτιστικές ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται στη Συρία και των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες, κατέληξε η Μπιρς.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, που συναντήθηκαν στο Κουβέιτ την παραμονή μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών, δεσμεύτηκαν σήμερα να χορηγήσουν βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ των πολιτών που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση στη Συρία.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις του Κουβέιτ δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν 142 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για το υπόλοιπο ποσό δεσμεύτηκαν μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως ισλαμικές, που συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή, ανακοίνωσε η Ισλαμική Διεθνής Οργάνωση Φιλανθρωπίας, μια κουβεϊτιανή οργάνωση.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες της Συρίας, προσθέτει η οργάνωση αυτή σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Kuna.

Αύριο θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα του Κουβέιτ κατόπιν πρωτοβουλίας του ΟΗΕ η διεθνής διάσκεψη δωρητών, η οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση φέτος βοήθειας σε 13,4 εκατομμύρια Σύρους.