Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κατηγόρησε τον στρατό του Νότιου Σουδάν και τους αντάρτες, των οποίων ηγείται ο πρώην αντιπρόεδρος Ρίεκ Μακάρ, ότι κλέβουν τα εφόδια των οχημάτων που προορίζονται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι ο Μπαν Κι Μουν «καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις σε ανθρωπιστικά οχήματα και την κλοπή των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από αμφότερες τις κυβερνητικές και αντικυβερνητικές δυνάμεις». 

Σημειώνεται ακόμη ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ «έχει θορυβηθεί από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων από τις συνεχείς συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν καθώς και από τις αναφορές για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν από πνιγμό στον ποταμό Νείλο στις 14 Ιανουαρίου, 200 άμαχοι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στη χώρα τους». 

Ο Μπαν Κι Μουν εκφράζει επίσης τις έντονες ανησυχίες του για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εγκαταλείπουν το Νότιο Σουδάν, με το σχετικό αριθμό να ξεπερνά αυτή την εβδομάδα τις 400.000.