Στη Σερβία ποτέ ξανά δεν θα συμβεί, κάποιος να δολοφονεί κάποιον άλλον, επειδή δεν του αρέσει η πολιτική του, όπως συνέβη στην περίπτωση του Σλάβκο Τσουρούβια. 

Ο άμεσος εντολέας της δολοφονίας του δημοσιογράφου ήταν ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (DB), Ράντομιρ Μάρκοβιτς η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε 1,5 μήνα και τότε θα γίνει γνωστό ποιος ήταν ο ρόλος της Μίριανα Μάρκοβιτς, συζύγου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου της σερβικής κυβέρνησης, στο Βελιγράδι.

Στη συνέντευξη, που παραχωρήθηκε χθες με αφορμή τη σύλληψη των δύο πρώην αξιωματικών της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (DB), Μίλαν Ράντονιτς και Ράτκο Ρόμιτς, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Σλάβκο Τσουρούβια, επειδή περίμενε 14 ολόκληρα χρόνια για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της δολοφονίας και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στη διαλεύκανσή της.

«Ευχαριστώ τους πολίτες που πίστεψαν στην υπευθυνότητα και στη σοβαρότητά μας, εκείνους που εργάστηκαν με προσήλωση, επειδή δεν ήταν εύκολο να φθάσουν στις πληροφορίες και δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν πριν από εμάς ότι δεν επιθυμούσε να υπάρξει εξιχνίαση» είπε ο κ. Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα εξαιρεθεί από την έρευνα.

«Κεντρικό σημείο που προηγήθηκε της σύλληψης, όπως εξήγησε ο εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα, Μίλικο Ραντισάβλιεβιτς, ήταν η κατάθεση του Μίλοραντ Ούλεμεκ- Λέγκια, δηλαδή τα στοιχεία που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα και για τα οποία δεν ζήτησε προνόμια και τα στοιχεία που αποκάλυψαν άλλοι δύο μάρτυρες» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι η δημοσιοποίηση της ταυτότητάς τους θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Ο κ. Ραντισάβλιεβιτς τόνισε ότι διαπιστώθηκε πως το κίνητρο της δολοφονίας του δημοσιογράφου, το Πάσχα του 1999 στο Βελιγράδι, ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικό, ότι ο άμεσος εντολές ήταν ο πρώην αρχηγός της DB, Ράντομιρ Μάρκοβιτς, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης στη φυλακή του Ποζάρεβατς για άλλες υποθέσεις και ότι δεν γνωρίζει προς το παρόν αν η μελλοντική έρευνα θα προχωρήσει σε ανώτερα επίπεδα και σε ανώτερους εντολείς.

Ούτε ο εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα, ούτε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης δεν θέλησαν να μιλήσουν για το ρόλο της συζύγου του πρώην προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αρχηγού της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL), Μίριανα Μάρκοβιτς και ανήγγειλαν ότι ίσως θα αποτελέσει θέμα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Τώρα ασχολούμαστε με αποδείξεις που έχουμε στα χέρια μας, περιμένετε να ολοκληρωθεί η έρευνα» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.

Εκτός από τους Μίλαν Ράντονιτς και Ράτκο Ρόμιτς, που συνελήφθησαν χθες, ύποπτοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη της εφημερίδας "Τέλεγκραφ" είναι ο πρώην επικεφαλής της DB, Ράντομιρ Μάρκοβιτς και το μέλος της ειδικής υπηρεσίας ασφάλειας της DB, Μίροσλαβ Κούρακ, ο οποίος αναζητείται.

Ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Τέλεγκραφ" δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στο Βελιγράδι τον Απρίλιο του 1999, την περίοδο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Σλάβκο Τσουρούβια ήταν δεινός επικριτής της αυταρχικής διακυβέρνησης της Σερβίας από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της καταστολής των ανεξάρτητων ΜΜΕ.

Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του χαρακτηρίστηκε από την Μίριανα Μάρκοβιτς υποστηρικτής των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Η οικογένεια και οι φίλοι του κατηγόρησαν τη σύζυγο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι διέταξε τη δολοφονία.   

Η μη διαλεύκανση της υπόθεσης Τσουρούβια αποτελούσε «βάρος» για όλες τις επόμενες κυβερνήσεις της Σερβίας που ακολούθησαν μετά την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία.

Στη κυβέρνηση της Σερβίας συμμετέχουν, σήμερα, πρώην συνεργάτες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που υποστηρίζουν ότι έχουν ενταχθεί στο μπλοκ των μεταρρυθμιστών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, νυν αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, ο οποίος ήταν υπουργός Πληροφόρησης της Σερβίας την περίοδο που δολοφονήθηκε ο Σλάβκο Τσουρούβια χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» τη σύλληψη των Ράντονιτς και Ρόμιτς.