Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει στις επικρίσεις για τις ειρηνευτικές του προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, που αποδίδονται στον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν, να τον αποτρέψουν από το να προσπαθήσει να πετύχει ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Έχω με τον (ισραηλινό) πρωθυπουργό (Μπενιαμίν) Νετανιάχου τακτικές συνομιλίες και είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στην πρόοδο της διαδικασίας» ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κουβέιτ, όπου συμμετέχει σε μια διεθνή διάσκεψη δωρητών για τα θύματα πολέμου στη Συρία.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να επιτρέψουμε σε μια σειρά δηλώσεων να υπονομεύσει την προσπάθεια αυτή», πρόσθεσε αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γιαλόν.

Σε χθεσινό άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχαρονότ αναφέρει ότι ο Γιαλόν, σε ιδιωτική του συνομιλία, χαρακτήρισε τις προσπάθειες του Κέρι στο μεσανατολικό «μεσσιανικές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γιαλόν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος δρα βάσει μιας ακατανόητης εμμονής και ενός μεσσιανικού αισθήματος, δεν μπορεί να με διδάξει τίποτα για τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους».

Όσον αφορά τις αμερικανικές προτάσεις για την ασφάλεια στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας, έπειτα από μια ενδεχόμενη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ο Ισραηλινός υπουργός επεσήμανε ότι: «Το αμερικανικό σχέδιο για την ασφάλεια δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο. Δεν εγγυάται ούτε την ασφάλεια, ούτε την ειρήνη».

Εξάλλου ειρωνεύτηκε λέγοντας ότι «το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει είναι ο Τζον Κέρι να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ και να μας αφήσει ήσυχους».

Ο Γιαλόν αναγκάστηκε αργά χθες Τρίτη να ζητήσει συγγνώμη, μετά την καταδίκη των δηλώσεών του από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός υπουργός επεσήμανε ότι «δεν είχα καμία πρόσθεση να προσβάλω τον υπουργό Εξωτερικών», ενώ πρόσθεσε ότι εκτιμά «τις πολλαπλές προσπάθειες του Κέρι να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».

Ο Κέρι, που εργάζεται από τον Ιούλιο για την επίτευξη συμφωνίας, παραδέχθηκε και πάλι τη δυσκολία της αποστολής του.