Έκρηξη αυτοκινήτου το οποίο είχαν παγιδεύσει μαχητές οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους στην πόλη Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η πλειοψηφία των θυμάτων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, με τους οποίους οι ακραίοι ισλαμιστές μάχονται για την ηγεμονία στο στρατόπεδο των αντιπάλων του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Τα εδάφη της Συρίας τα οποία ελέγχουν οι αντάρτες στα βόρεια και ανατολικά έχουν βυθιστεί σε εσωτερικό «εμφύλιο», με εκατοντάδες νεκρούς τις προηγούμενες 10 ημέρες.

Από τη μία πλευρά, βρίσκεται ο κοσμικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός και το σχετικά μετριοπαθές Ισλαμικό Μέτωπο, οι οποίοι μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, το οποίο έχει εμπλακεί στρατιωτικά και στη Συρία.

Το επίσημα αναγνωρισμένο τμήμα της Αλ Κάιντα στη Συρία, Μέτωπο Αλ Νούσρα, ενίοτε συμμετέχει στις μάχες εναντίον του ΙΚΙΛ, συνήθως όμως παίζει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο τελευταίο και στους υπόλοιπους αντάρτες.