Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε μεταβαίνει αύριο, Παρασκευή, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για μία ακόμη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των ισχυρότερων πολιτικών κομμάτων για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας και τη δημιουργία μηχανισμού συντονισμού με την ΕΕ.

«Στόχος της επίσκεψης εργασίας του Επιτρόπου της ΕΕ είναι η συνέχιση των διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για την επίλυση του ζητήματος "Σέιντιτς-Φίντσι" και την εξεύρεση τρόπου, ώστε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή πορεία» δήλωσε σε βοσνιακά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του κ. Φούλε, Πέτερ Στάνο.

Πριν από την άφιξη του Επιτρόπου της ΕΕ στο Σαράγεβο ανακοινώθηκαν διμερείς συναντήσεις στενών συνεργατών του και του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στη Βοσνία, Πέτερ Σόρενσεν με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να αρθούν διατάξεις που δεν επιτρέπουν σε εκπροσώπους μειονοτήτων να διεκδικήσουν στις εκλογές ανώτατα αξιώματα, όπως προβλέπει και η απόφαση που έλαβε το 2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγαν και δικαιώθηκαν, το 2009, ο εκπρόσωπος της κοινότητας των Ρομά, Ντέρβο Σέιντιτς και ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας, Γιάκομπ Φίντσι επειδή δεν μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας και τη Βουλή των Λαών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με τη διαμεσολάβηση του κ. Φούλε, είχαν διαβουλεύσεις στην Πράγα στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2013, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν μετά από άρνηση των μουσουλμανικών κομμάτων να αποδεχθούν αιτήματα των κροατικών κομμάτων, τα οποία αφορούσαν το σύστημα εκλογής των μελών της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Πράγμα, το πρόβλημα περιέπλεξε ακόμη περισσότερο ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος στις αρχές Ιανουαρίου απαίτησε η συμφωνία, εφ' όσον επιτευχθεί, να υπογραφεί ως "συμφωνία των δύο οντοτήτων", δηλαδή να μην επικυρωθεί από τη Βουλή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Τα μουσουλμανικά κόμματα αντέδρασαν έντονα στο αίτημα του κ. Ντόντικ και το χαρακτήρισαν προσπάθεια μη αναγνώρισης της Βοσνίας ως κράτους.   

Οι εκπρόσωποι των κροατικών και των μουσουλμανικών κομμάτων ενόψει της άφιξης του κ. Φούλε είναι συγκρατημένοι στις προβλέψεις όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Σεφίκ Τζαφέροβιτς δήλωσε ότι τα αιτήματα των δύο κροατικών κομμάτων δεν είναι αποδεκτά, επειδή συνιστούν απόπειρα περαιτέρω διαιρέσεων. 

Ο κ. Τζαφέροβιτς είπε ότι το θέμα αυτό και το αίτημα του Μίλοραντ Ντόντικ πρέπει να εξεταστούν από τη Βουλή της Βοσνίας, στη συνεδρίαση που προγραμματίζεται για τις 21 Ιανουαρίου.

«Οι θέσεις της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης παραμένουν αμετάβλητες και σαφείς: πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα ψηφίζουν μουσουλμάνοι για τους εκπροσώπους του κροατικού λαού» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Νίκολα Λοβρίνοβιτς. 

Η εφαρμογή της απόφασης στην υπόθεση «Σέιντιτς-Φίντσι» και η εδραίωση ενιαίου μηχανισμού συντονισμού των σχέσεων της Βοσνίας με την ΕΕ είναι βασικοί όροι για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την ΕΕ που υπεγράφη το 2008, όπως και για την ενδεχόμενη κατάθεση αίτησης της Βοσνίας για έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ένωση χώρας.