«Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι τέτοια, που κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους. Κανείς να μην μπορεί να το υποσκάψει ή να προωθεί τη διάλυσή του με αποσχιστικές ενέργειες», τόνισε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε πρόγευμα εργασίας με μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων στο Λονδίνο.

Ο κ. Αναστασιάδης αρχικά ενημέρωσε εκτενώς τους Βρετανούς βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αργότερα αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, με απώτερο σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε: «Όλες οι προτάσεις που κατέθεσα είναι αυστηρώς ευθυγραμμισμένες τόσο με σειρά Συμφωνιών Κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, όσο και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό».

Επιπλέον τόνισε ότι παρά το γεγονός πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε καλή θέληση και εποικοδομητική στάση για συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος, παρ' όλα αυτά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια συνεχή προσπάθεια αλλαγής της βάσης λύσης και την προβολή θέσεων για δημιουργία χωριστών κρατών. Αν η διαδικασία έχει πιθανότητες να επιτύχει, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τότε θα πρέπει να αρχίσει με τη βασική κοινή αντίληψη για το «πού θέλουμε να πάμε και πώς μπορούμε καλύτερα να φτάσουμε εκεί». Δεν πρέπει, συνεπώς, να υπάρχουν ασάφειες γύρω από το θέμα της κυριαρχίας, το οποίο περιλαμβάνεται σε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν παρέβλεψε επίσης να υπογραμμίσει πως «μια οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την αρχή θα διακύβευε το μέλλον του λαού της Κύπρου και την προοπτική για μια βιώσιμη και διαρκή λύση».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς και υπογράμμισε ότι αποδίδει την απόρριψη των προτάσεών του «στην έλλειψη οράματος για επανένωση από την τουρκοκυπριακή ηγεσία».

Επίσης, ενημέρωσε του Βρετανούς βουλευτές για την επιστολή που έστειλε στον γγ του ΟΗΕ στις 2 Ιανουαρίου 2014 με την οποία εισηγείται την υιοθέτηση ενός ουσιαστικού, απλού και σύντομου κοινού ανακοινωθέντος. Αυτό θα περιλαμβάνει αναφορά στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα σχετικά ψηφίσματα, κυρίως το 1251. Επιπλέον θα αναφέρεται στη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και στον πρωταρχικό ρόλο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων.

«Το όραμά μου είναι μια επανενωμένη Κύπρος, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα, που να σέβεται πλήρως τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της, εκπληρώνοντας την επιθυμία όλων των Κυπρίων να ζήσουν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι τέτοια, που κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους, να το υποσκάψει ή να προωθεί τη διάλυσή του με αποσχιστικές ενέργειες ή προσπάθειες για επίτευξη διεθνούς αναγνώρισης της παράνομης οντότητας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται από την Τρίτη στο Λονδίνο, μετά από επίσημη πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια «αναβαθμισμένη πολιτικά και ουσιαστικά» επίσκεψη, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πολυπληθής αποστολή που τον συνοδεύει έχει σειρά επαφών όχι μόνο με Βρετανούς πολιτικούς, αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Μεταξύ των άλλων χθες, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δύο άντρες συζήτησαν μια σειρά από διμερή θέματα και θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και το Κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ευαρέσκειά του για την «ιστορικής σημασίας» επίσκεψή του στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε θερμότατο κλίμα και κατέληξε με συμφωνία συνέχισης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς που συζητήθηκαν, κάτι που αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν.

Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον Ντέιβιντ Κάμερον για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται «για συμφωνία επί ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα δημιουργεί προοπτική κατάληξης σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών».