Οι επαρχιακοί βουλευτές της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ της υποβολής αιτήματος στο ισπανικό κοινοβούλιο, ώστε το τελευταίο να τους παράσχει τη δυνατότητα να προκηρύξουν δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία.

Η κίνηση αναμένεται να φέρει τις τοπικές αρχές της αυτόνομης επαρχίας σε σύγκρουση με την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μαδρίτης, που αντιτίθεται με σφοδρότητα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το καταλανικό κοινοβούλιο, με έδρα τη Βαρκελώνη, ψήφισε με 87 ψήφους υπέρ, 43 κατά και τρεις αποχές την αποστολή του αιτήματος.

Το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία διαθέτει ξεχωριστή γλώσσα και αντιπροσωπεύει το 1/5 της ισπανικής οικονομίας αποτελεί ανοικτή αμφισβήτηση της θέσης του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει ενδεχόμενη κίνηση για δημοψήφισμα, επικαλούμενος το σύνταγμα της χώρας.

Η ανεξαρτησία της περιοχής, η οποία ήδη απολαμβάνει σημαντικές εξουσίες αυτοδιοίκησης, δε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να επιτευχθεί, ωστόσο ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας διαθέτει τη στήριξη της κοινής γνώμης για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αψηφώντας τη Μαδρίτη.