Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε την Πέμπτη τις ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης για την αύξηση των ομαδικών εκτελέσεων στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι οι εκτελέσεις αυτές μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.

«Στη διάρκεια των δυο τελευταίων εβδομάδων, λάβαμε πληροφορίες για ομαδικές εκτελέσεις πολιτών και μαχητών που δε συμμετέχουν πλέον στις συγκρούσεις, στο Χαλέπι, το Ιντλίμπ, τη Ράκα από ένοπλες ριζοσπαστικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Συρία, κυρίως από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)», τόνισε η κ. Πιλάι, υπενθυμίζοντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «οι εκτελέσεις αυτές μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, οι δράστες των οποίων είναι πιθανό να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να μιλήσουμε με ακριβείς αριθμούς, αξιόπιστες πληροφορίες που λάβαμε από αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι πολλοί πολίτες και μαχητές που κρατούνταν από εξτρεμιστικές ομάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης, έχουν εκτελεστεί από τις αρχές του έτους», πρόσθεσε η κ. Πιλάι.

«Η εκτέλεση πολιτών και ανθρώπων που δε συμμετέχουν πλέον στις συγκρούσεις αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιθανό να συνιστά έγκλημα πολέμου», αναφέρεται ακόμη στη δήλωσή της.

Η ύπατη αρμοστής καλεί τέλος όλες τις πλευρές οι οποίες εμπλέκονται στον πόλεμο να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τούς υπενθυμίζει ότι όποιος έχει αναμιχθεί σε σοβαρά εγκλήματα «πρέπει να λογοδοτήσει».