Οι ιαπωνικές αρχές συνεχίζουν τον αγώνα τους για να αποφευχθεί μια καταστροφική έκλυση ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, με τα αποτελέσματα να μην είναι ακόμα ορατά. Αυξήθηκε η διαβάθμιση του πυρηνικού δυστυχήματος. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες για να ψυχθούν οι υπερθερμασμένες ράβδοι καυσίμου της πυρηνικής εγκατάστασης.

Για "μάχη με το χρόνο" που δίνουν οι ιάπωνες μηχανικοί έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

"Η ψύξη είναι εξαιρετικά σημαντική, επίσης πιστεύω ότι δίνεται μια μάχη με το χρόνο", δήλωσε ο Αμάνο μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν. Το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό είναι "πολύ σοβαρό". Είναι σημαντικό "η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ" να μετάσχει στις προσπάθειες για να αντιμετώπιση της κατάστασης, πρόσθεσε ο Αμάνο.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου πάντως ανέφερε ότι ενδέχεται να αποκατασταθεί το πρωί του Σαββάτου η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα 4. Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι η ηλεκτροδότηση ενδέχεται να αποκατασταθεί και στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 αύριο το πρωί.

Ναότο Καν: "Η Ιαπωνία θα ανακάμψει"

Η Ιαπωνία θα ξεπεράσει την τραγωδία ως έθνος και θα ανακάμψει, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, ο οποίος τόνισε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει "τεράστιες δυσκολίες".

Ο Καν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι.

"Είπαμε με κάθε ειλικρίνεια ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό παραμένει πολύ σοβαρή", τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός σε τηλεοπτική ομιλία του προς τον ιαπωνικό λαό, μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεσμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Ο Καν υποσχέθηκε ότι το κράτος "θα θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό του" την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Επιχειρούν πυροσβεστικά οχήματα

Πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού άρχισαν να ρίχνουν νερό στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 3 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα για να προλάβουν μια πιθανή καταστροφή, αναφέρουν σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι αντλίες των πυροσβεστικών οχημάτων άρχισαν να ρίχνουν νερό στη δεξαμενή καυσίμου του αντιδραστήρα. Ατμός υψώνεται από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα και το οποίο έχει υποστεί ζημιές.

Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα αριθμός 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στους αντιδραστήρες αριθμός 5 και αριθμός 6, ο Εντάνο δήλωσε πως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταδιακά και σ' αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και στους αντιδραστήρες αυτούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αυξήθηκε η διαβάθμιση του πυρηνικού δυστυχήματος

Η Ιαπωνία αύξησε σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 σε πέντε από τέσσερα, την ώρα που επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πραγματοποιούν έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός που ανησυχεί για τα προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιούκια Αμάνο, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Αναζητώντας την κατάλληλη λύση

Αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι θα επισκευάσουν ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτεί τουλάχιστον δύο από τους έξι αντιδραστήρες, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ξανά οι αντλίες νερού.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια "λύση Τσερνόμπιλ", να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο, με την εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, να ανακοινώνει σήμερα ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμένο, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.

Τοπική η διάδοση της ραδιενέργειας

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Τόκιο μένουν σήμερα κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι μια έκρηξη ραδιενεργού υλικού από το σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων προς το βορρά, αν και οι άνεμοι που πνέουν θα ήταν πιθανό να μετέφεραν το μολυσμένο καπνό ή ατμό μακρία από την πυκονκατοικημένη πόλη, προς τον Ειρηνικό ωκεανό.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα Μάικλ Ο' Λίρι.

Φεύγουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) μπορεί να αποσύρει τις ομάδες της από την περιοχή κοντά στον πληγέντα από το σεισμό πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, αν η κατάσταση κλιμακωθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Ιαπωνία.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ομάδες των Γιατρών δεν είναι εξειδικευμένες στη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από τη ραδιενέργεια.

"Αυτό είναι μάλλον καθήκον της ιαπωνικής κυβέρνησης και, απ' ό,τι ακούμε ή διαβάζουμε στις ειδήσεις, ήδη προσπαθούν να προετοιμαστούν γι' αυτό", δήλωσε ο Ουάνες. Το κύριο πρόβλημα υγείας στα 20 με 30 κέντρα όπου φιλοξενούνται οι πληγέντες, τα οποία επισκέφθηκαν ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι οι χρόνιες ασθένειες μεταξύ των ηλικιωμένων όπως η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και οι διαβήτες, πρόσθεσε.

"Είδαμε επίσης μερικά κρούσματα υποθερμίας, καθώς και αφυδάτωσης. Όμως είναι περιορισμένα σε αριθμό, σε σύγκριση με το μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί ή έχουν χάσει τα σπίτια τους", τόνισε. Ο ίδιος είπε επίσης πως υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και νερού, όμως αυτό για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι τα κλινοσκεπάσματα.

Ζητούν οικονομία στην ενέργεια

Εξάλλου ο ιάπωνας υπουργός Εμπορίου ζήτησε από τις εταιρείες και από τον ιαπωνικό λαό να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, καθώς η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη χώρα, η Tokyo Electric Power, εφαρμόζει κυλιόμενα μπλακ-άουτ.

Ο υπουργός Μπάνρι Καέιντα ζήτησε επίσης από τις εταιρείες στη δυτική Ιαπωνία να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παραγωγής στην πληγείσα περιοχή. "Σήμερα ζητώ από τις εταιρείες στην περιφέρεια Κανσάι και δυτικά του Κανσάι να αυξήσουν την παραγωγή από τα συνήθη επίπεδα", δήλωσε ο Καέιντα.

ΗΠΑ: Έλεγχος των εγκαταστάσεων και προβλέψεις για την Ιαπωνία

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι θα φτάσει στις ακτές τους επικίνδυνη ραδιενέργεια, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για ένα γενικό έλεγχο των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών και υποσχέθηκε στην Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον θα την στηρίξει.

Στο μεταξύ, η κορυφαία αμερικανική κανονιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να υποχωρήσει η υπερθέρμανση των ράβδων καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

"Είναι κάτι που θα χρειαστεί καιρό, πιθανόν εβδομάδες", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπ0ου στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Πυρηνικής Κανονιστικής Επιτροπής Γκρέγκορι Τζάσκο.