Την κυβερνητική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης που αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων απέρριψε σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αφού η Εκτελεστική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) απέρριψε την πρόταση του AKP για τροποποίηση του Συντάγματος όσον αφορά τη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνάντηση του με δημοσιογράφους εξήγησε ότι διαφωνεί με την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προέβλεπε να υιοθετηθεί και σε αυτό το όργανο το υπόδειγμα της συγκρότησης του RTUK (Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο).

Τα μέλη του RTUK προτείνονται κι εκλέγονται από τα πολιτικά κόμματα της εθνοσυνέλευσης και σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου, θα ήταν λάθος να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο στους διορισμούς του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Οι δικαστές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από πολιτικά κόμματα», δήλωσε και πρότεινε η πλειοψηφία του Συμβουλίου να εκλέγεται από το δικαστικό σώμα. Ορισμένα μέλη θα μπορούσαν να εκλέγονται από την εθνοσυνέλευση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων, πρόσθεσε.

Η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτίμησε κι υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν προσπαθεί να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του.

«Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει το δικό του κράτος. Θέλει μια δομή χωρίς δημοκρατία, όπου θα ελέγχει το δικαστικό σύστημα και θα έχει την εξουσία να διορίζει όλα τα μέλη της εθνοσυνέλευσης και τους νομάρχες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κιλιτσντάρογλου σημείωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθειά της να εμποδίσει τα σχέδια του κ. Ερντογάν, καθώς διαθέτει μόνο 130 βουλευτές, έναντι των 300 του AKP. «Τι μπορούμε να κάνουμε; Διαδηλώνουμε, οργανώνουμε συνεντεύξεις Τύπου και διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε», δήλωσε.

Το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι οι αλλαγές στη δομή του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων αναμένεται να εγκριθούν από την επιτροπή Δικαιοσύνης της Εθνοσυνέλευσης μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Η κυβερνητική πρόταση θα αποσυρθεί μόνο αν τα πολιτικά κόμματα συμφωνήσουν σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται.