Έκρηξη βόμβας στα δυτικά της Κολομβίας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1 ανθρώπου και τον τραυματισμό 25 άλλων, σε μια επίθεση που οι αρχές απέδωσαν στους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της περιόδου εκεχειρίας που είχαν κηρύξει οι FARC.

Η έκρηξη της παγιδευμένης με εκρηκτικά μοτοσικλέτας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μπροστά στο δημαρχείο της πόλης Πραδέρα. «Υπάρχει ένας νεκρός και η κατάσταση της υγείας των 6 εκ των 25 τραυματιών είναι σοβαρή» ανέφερε ο δήμαρχος, Αδόλφο Λεόν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RCN.

Πολλά κτίρια στη γύρω περιοχή υπέστησαν ζημιές από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας που όπως όλα δείχνουν είχε τοποθετηθεί σε μια μοτοσικλέτα, προσέθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν εδώ και ημέρες πληροφορίες για ένα επικείμενο χτύπημα.

Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται 3 αστυνομικοί, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, όπως διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στη διοικητική περιφέρεια αυτή.

Η Πραδέρα βρίσκεται στην επαρχία Βάγιε δε Κάουκα, όπου δραστηριοποιούνται οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, της μακροβιότερης ένοπλης αντάρτικης οργάνωσης της Λατινικής Αμερικής που μετρά ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, σχεδόν 8000 μέλη μετά από μισό αιώνα ύπαρξης.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε ενώ οι FARC είχαν επιβεβαιώσει –την Τετάρτη– τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας που είχαν κηρύξει για έναν μήνα στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την κυβέρνηση της Κολομβίας ώστε να δοθεί τέλος σε μια σύγκρουση με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος καταδίκασε αυτήν «την τρομοκρατική ενέργεια» σε μήνυμα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Τι παράλογος και αντιφατικός τρόπος αντίδρασης από μέρους των FARC» έγραψε, ανακοινώνοντας ότι ο υπουργός Άμυνας, Χουάν Κάρλος Πινσόν, θα μεταβεί στον τόπο της επίθεσης.