Περισσότερα από 80.000 παιδιά στη Ρουμανία έχουν έναν γονέα που εργάζεται στο εξωτερικό, δήλωσε η υπουργός Εργασίας της χώρας, Μαριάνα Καμπεάνου στον τηλεοπτικό σταθμό Romania TV.

"Είναι πολύ μεγάλος αριθμός και από το 2012 η πτυχή αυτή μας ανησυχεί. Για το λόγο αυτό εργαστήκαμε για την αλλαγή της νομοθεσίας για την προστασία των παιδιών, στον οποίο έχουμε εισάγει πρόνοιες και κυρώσεις" ανέφερε η υπουργός Εργασίας της Ρουμανίας.

Η κ. Καμπεάνου σημείωσε ότι προς το παρόν ένας γονέας δεν μπορεί να πάει να δουλέψει στο εξωτερικό χωρίς να ανακοινώνει ποιος θα αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού και οι κοινωνικοί λειτουργοί πρέπει να το επαληθεύουν.

Η υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη εγκαταλελειμμένα παιδιά, αλλά υπάγονται σε άλλη μορφή φροντίδας και επίβλεψης.

"Έχουμε εισάγει την υποχρεωτική παροχή συμβουλών στα σχολεία και οι τοπικές αρχές πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους σε αυτό τον τομέα" πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εργασίας της Ρουμανίας, όπως είπε, επεξεργάζεται στρατηγική για τα παιδιά, με στόχο την εξασφάλιση ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης τους και είναι μια μορφή που θα αντικαταστήσει το επίδομα τέκνου, το οποί είναι πολύ μικρό (κάτω από 10 ευρώ) και είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί.

Η κ. Καμπεάνου υποστηρίζει τη χορήγηση διαφοροποιημένων επιδομάτων τέκνου, ανάλογα με τα εισοδήματα των γονέων, παρ' ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μια τέτοια προσέγγιση, θεωρώντας ότι το επίδομα είναι καθολικό δικαίωμα.