Επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 21η Ιανουαρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φίλε και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα εμπορίου, Κάρελ Ντε Χουχτ.

Εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ερωτηθείς, σχετικά με τις περιπτώσεις διαφθοράς και τις αλλαγές στο δικαστικό τομέα, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Φούλε, δήλωσε ότι αποτελούν σημαντικό μέρος της ενταξιακής διαδικασίας και ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν μια διαφανή και δίκαιη έρευνα αυτών των περιπτώσεων διαφθοράς», απάντησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η ΕΕ αποφάσισε να αρχίσει εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Άγκυρα, οι οποίες είχαν παγώσει εδώ και τρία χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.