Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το τέλος του προγράμματος συλλογής μεταδεδομένων, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, λίγο πριν από την ομιλία του Ομπάμα σχετικά με τη μεταρρύθμιση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης των επικοινωνιών και επτά μήνες μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Στην προγραμματισμένη για τις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) ομιλία του ο Ομπάμα «θα πει ότι θα δώσει εντολή για μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα τερματιστεί το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών μεταδεδομένων όπως ισχύει τώρα» και θα δημιουργηθεί ένα σύστημα βάσει του οποίου το αμερικανικό κράτος δεν θα διατηρεί πλέον αυτό τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η συλλογή μεταδεδομένων γίνεται βάσει του άρθρου 215 του νόμου περί προστασίας της ασφάλειας του έθνους (Patriot Act), ο οποίος ψηφίστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η NSA ισχυρίζεται ότι η βάση δεδομένων με όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται στις ΗΠΑ είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών υπόπτων για τρομοκρατία στο αμερικανικό έδαφος.

«Ο πρόεδρος εκτιμά ότι το πρόγραμμα που βασίζεται στο άρθρο 215 μας παρέχει σημαντικές δυνατότητες που μας επιτρέπουν να πολεμάμε κατά της τρομοκρατίας, όμως ότι μπορούμε και πρέπει να διατηρήσουμε αυτές τις δυνατότητες απαντώντας παράλληλα στις ανησυχίες που αφορούν στις δημόσιες ελευθερίες και την προστασία της ιδιωτικότητας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στη διάρκεια της ομιλίας του από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Ομπάμα θα ανακοινώσει επίσης ότι, ενόψει της λήξης του προγράμματος παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών, πρόσβαση στη βάση δεδομένων θα δίνεται μόνο έπειτα από «δικαστική απόφαση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ και από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών να του δώσουν μια έκθεση ως τις 28 Μαρτίου «για τον τρόπο που μπορούν να διατηρηθούν οι απαραίτητες δυνατότητες του προγράμματος χωρίς το κράτος να διατηρεί τα μεταδεδομένα», ενώ θα συμβουλευθεί και τους γερουσιαστές για το θέμα, κατάληξε ο αξιωματούχος.