Η Ουάσινγκτον ζήτησε την  από την αποστολή του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Monusco) να εντείνει τις προσπάθειες στον πόλεμο κατά των ανταρτών Χούτου της Ρουάντας που αναπτύσσουν δράση στα ανατολικά της χώρας.

«Όπως και κατά των Δημοκρατικών Απελευθερωτικών Δυνάμεων της Ρουάντας, πρέπει να τηρηθεί το ίδιο πρόγραμμα και κατά του κινήματος Μ23», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών Ρας Φάινγκολντ σε συνέντευξη που έδωσε τηλεφωνικά από το Γιοχάνεσμπουργκ πριν από το ταξίδι του στο Κονγκό τις προσεχείς ημέρες.

Ο Φάινγκολντ αναφέρθηκε στο Κίνημα της 23ης Μαρτίου (Μ23), μια εξέγερση κυρίως των Τούτσι που έσπειρε τον τρόμο επί 18 μήνες στην επαρχία του Βόρειου Κίβου στο ανατολικό Κονγκό, πριν αυτή εκκενωθεί στις αρχές Νοεμβρίου από τον στρατό του Κονγκό, με τη στήριξη της Monusco.

«Είναι πρωταρχικής σημασίας η Monusco, σύμφωνα με την αποστολή της, να εντείνει τις προσπάθειες για να τηρήσει τη δέσμευσή της να πραγματοποιεί επιχειρήσεις υποστήριξης στις μάχες κατά των Δημοκρατικών Απελευθερωτικών Δυνάμεων της Ρουάντας», πρόσθεσε ο Φάινγκολντ.

Τον Μάρτιο του 2013, το Συμβούλιο του ΟΗΕ ενίσχυσε τη Monusco με την αποστολή δύναμης ταχείας επέμβασης 3.000 ανδρών, προκειμένου να εξουδετερωθούν όλες οι ενεργές ένοπλες οργανώσεις στο Κονγκό, κυρίως στο ανατολικό του τμήμα.
Μετά τη νίκη κατά του Μ23, η κυβέρνηση του Κονγκό ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αφοπλίσει όλες τις τοπικές και ξένες πολιτοφυλακές που δρουν στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν παραδώσει τα όπλα, αρχίζοντας από τις Δημοκρατικές Απελευθερωτικές Δυνάμεις της Ρουάντας.

Η πολιτοφυλακή αυτή που συγκροτείται από αντάρτες Χούτου της Ρουάντας που έχουν καταφύγει στο ανατολικό Κονγκό από το 1994 και που διατηρεί ακόμη στις τάξεις της υπαίτιους της γενοκτονίας των Τούτσι που διαπράχθηκε την ίδια χρονιά στη Ρουάντα.
Τον Δεκέμβριο η Monusco και ο στρατός του Κονγκό άρχισαν επιχειρήσεις κατά των Δημοκρατικών Απελευθερωτικών Δυνάμεων της Ρουάντας.

Την Τετάρτη ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη ΛΔ Κονγκό Αμπντάλα Ουάφι δήλωσε ότι η καταπολέμηση των Δημοκρατικών Απελευθερωτικών Δυνάμεων της Ρουάντας δεν μπορεί να έχει την ίδια μορφή με εκείνην του Μ23, καθώς οι αντάρτες από τη Ρουάντα μετακινούνται με γυναίκες και παιδιά και υπάρχουν συνεπώς μεγάλοι κίνδυνοι να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων.