Στο κοιμητήριο του Ρούνταρ στο δήμο Ζβέτσαν του βορείου Κοσόβου κηδεύτηκε το μεσημέρι ο δημοτικός σύμβουλος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του από πυρά αγνώστου.

Στην κηδεία του 35χρονου Σέρβου τοπικού αξιωματούχου στο βόρειο Κόσοβο ήταν παρόντες η οικογένεια, οι συγγεννείς και πολλοί κάτοικοι της Μιτρόβιτσας.

Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν τον Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου και αρχηγός του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος (SLS) του οποίου μέλος ήταν το θύμα και ο αρχηγός της Πρωτοβουλίας Πολιτών "Σερβία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη", Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

"Θα σε σκέπτονται οι φίλοι σου, καθώς είχες πολλούς, αλλά και οι εχθροί που μετέτρεψαν το μίσος τους σε πυρά και θάνατο" ανέφερε ο κ. Ιβάνοβιτς αποχαιρετώντας τον δημοτικό σύμβουλο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

"Όλοι αναρωτιούνται τι ήταν τόσο σημαντικό για να αφαιρεθεί η ζωής ενός νέου, για να μείνουν απαρηγόρητοι γονείς και μικρά παιδιά, σύζυγος και φίλοι. Γι' αυτό και σήμερα και στο μέλλον πρέπει να σκεφθούν όλα αυτά όλοι οι πολίτες της Μιτρόβιτσας που τείνουν να δικαιολογούν οποιαδήποτε βία, επειδή η μικρή βία γεννά μεγαλύτερη και καταλήγει στο έγκλημα. Πρέπει να τα σκεφθόύν και εκείνοι που κυβερνούν, εκείνοι που αποφασίζουν, που εκλέγονται" τόνισε ο κ. Ιβάνοβιτς προσθέτοντας ότι από τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους θα εξαρτηθεί η απόφαση πολλών αν θα μείνουν στην πόλη ή θα φύγουν.

Ο Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς είχε τρία παιδιά και η σύζυγός του ήταν έγκυος στο τέταρτο.

Στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, λόγω της δολοφονίας του, τα κίνητρα της οποίας δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί, είναι μέρα πένθους.