current views are: 1

17 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση20:29

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Κροατίας – INA

Εποικοδομητικότερος έναντι των δύο προηγούμενων εξελίχθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων της κροατικής κυβέρνησης με τον ουγγρικό ενεργειακό Όμιλο MOL, για το μέλλον της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας INA.

Δημοσίευση 20:29’
αρθρο-newpost

Εποικοδομητικότερος έναντι των δύο προηγούμενων εξελίχθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων της κροατικής κυβέρνησης με τον ουγγρικό ενεργειακό Όμιλο MOL, για το μέλλον της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας INA.

Εποικοδομητικότερος έναντι των δύο προηγούμενων εξελίχθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων της κροατικής κυβέρνησης με τον ουγγρικό ενεργειακό Όμιλο MOL, για το μέλλον της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας INA. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Ζάγκρεμπ, βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα της ΙΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η MOL (στην οποία η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ο μοναδικός μεγάλος μέτοχος, με ποσοστό 24,6%), κατέχει ποσοστό 49,1% και τη διαχείριση των δικαιωμάτων της INA και η κροατική κυβέρνηση ποσοστό 44,84%.

Ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της κροατικής διαπραγματευτικής ομάδας, χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες πολύ πιο αισιόδοξο, σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις. Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης εξέφρασε και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της MOL, Γιόζεφ Μόλναρ, σημειώνοντας ότι υπήρξε περισσότερη διάθεση για συνεργασία.

Ο κ. Μόλναρ επισήμανε ότι η ουγγρική πλευρά, όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, υπογράμμισε πως η επιτυχία της ΙΝΑ είναι προς το συμφέρον της MOL, ενώ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό στρατηγικής για την πετρελαϊκή εταιρεία. Σύμφωνα με τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, η ΙΝΑ θα είναι σε θέση, βραχυπρόθεσμα, να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 4.300 βαρέλια και κατά 9.000, μεσοπρόθεσμα, αν εξασφαλίσει εγκαίρως τις απαραίτητες άδειες. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα σήμαινε αρκετά εκατομμύρια κούνα, που άμεσα ή έμμεσα θα εισρεύσουν στην εθνική οικονομία, πρόσθεσε.

Η ΙΝΑ είναι έτοιμη για νέα έργα εξερεύνησης (πετρελαίου) στην Κροατία ή και στο εξωτερικό, δήλωσε ο κ. Μόλναρ, εκφράζοντας παράλληλα τη διάθεση της MOL να συνεχίσει και να εντείνει τις διαπραγματεύσεις με την κροατική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρντόλιακ εξέφρασε τη βούληση της κροατικής πλευράς να συζητήσει όλα τα ζητήματα, που έχουν τεθεί προς διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του ζητήματος της διοίκησης της ΙΝΑ. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε επιμέρους ζητήματα, αν πρώτα δεν επιτευχθεί μία συμφωνία σχετικά με την εταιρική διαχείριση.

“Αναμένουμε, επίσης, ότι ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι οποίες θα συγκροτηθούν τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΙΝΑ, ως περιφερειακής εταιρείας και για ένα νέο μοντέλο εταιρικής διαχείρισης, ώστε να μπορούμε να “πατήσουμε” σε γερά θεμέλια στους επόμενους διαπραγματευτικούς γύρους” είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός καλωσόρισε την απόφαση για την αύξηση των επενδύσεων της ΙΝΑ στην εξερεύνηση και παραγωγή στην Κροατία . “Αυτό είναι κάτι που ζητήσαμε κατά την έναρξη των συνομιλιών. Αυτή ήταν η βούληση της κυβέρνησης, η οποία εκφράστηκε αρκετές φορές, όχι μόνο στο τραπέζι των διπραγματεύσεων, αλλά και στο κοινό, και οι συνεργάτες από την MOL είναι έτοιμοι για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις. Τους συγχαίρω γι’ αυτό” είπε.


σχετικα αρθρα