Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς προειδοποίησε σήμερα την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας να μην προσπαθήσει να προχωρήσει στην «πολιτικοποίηση» του συστήματος δικαιοσύνης, εν μέσω του σκανδάλου χωρίς προηγούμενο το οποίο έχει ξεσπάσει στη χώρα.

«Ο περιορισμός της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης θα αποτελέσει μια απειλή για τον θεσμό και την απόδοση δικαιοσύνης και θα μειώσει την εμπιστοσύνη του κοινού όχι μόνο στους δικαστικούς θεσμούς αλλά και στο κράτος εν συνόλω», επισήμανε ο Μούιζνιεκς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες.

«Κάθε πίεση που ασκείται στην δικαιοσύνη αποτελεί έναν κίνδυνο για την τουρκική δημοκρατία, όποια κι αν είναι τα κίνητρά της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ενώπιον της απειλής που αντιμετωπίζει λόγω της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς η οποία πλήττει δεκάδες συνεργάτες του, ανάμεσά τους και μερικούς από τους πιο στενούς, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε έναν διωγμό χωρίς προηγούμενο στις τάξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με προφανή στόχο να ενισχυθεί ο πολιτικός έλεγχος σε αυτό.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του που ανήκουν στο θρησκευτικό τάγμα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη επιρροή και στους δύο θεσμούς, ότι χρησιμοποιούν τις εξελισσόμενες έρευνες για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση πριν από τις τοπικές εκλογές της 30ής Μαρτίου και τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2014.

Αυτή η αντίδραση με μια επίδειξη ισχύος προκάλεσε πολλές επικρίσεις και προειδοποιήσεις, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, ειδικά από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην οποία η Άγκυρα προσδοκά να ενταχθεί.

«Θεωρώ ότι, προκειμένου η Τουρκία να συνεχίσει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η αμεροληψία της, όχι να περιοριστεί», ανέφερε ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Όποια απόφαση κι αν λαμβάνεται από μια "πολιτικοποιημένη" δικαιοσύνη, θα αντιμετωπίζεται πάντα με έντονη καχυποψία», πρόσθεσε.

Η διένεξη που προκαλεί το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο συζητείται εδώ και μία εβδομάδα στην επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής βουλής, σημειώνεται λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, την έδρα της ΕΕ.

Κατά την άποψη Τούρκων κυβερνητικών, η επίσκεψη αυτή θα επιτρέψει να τοποθετηθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ σε νέα βάση, καθώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ξαναρχίσει έπειτα από τρία χρόνια αναστολής τους. Όμως αντίθετα ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η νέα πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Άγκυρα θέτει εν αμφιβόλω τη νέα αυτή «ορμή».

Όπως και άλλοι ο Μούιζνιεκς επέμεινε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, ενός θεμελιώδους πυλώνα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Το σχέδιο νόμου της τουρκικής κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων την μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (ΑΣΔΕ) ώστε τον τελευταίο λόγο στις κρίσεις των δικαστικών στο σώμα αυτό να έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η κύρια ανησυχία μου είναι ότι το σχέδιο νόμου στερεί από τη γενική συνέλευση του ΑΣΔΕ ορισμένες από τις εξουσίες του και τις μεταφέρει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αντίθετα με τις εισηγήσεις πολλών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τουρκία, περιλαμβανομένου αυτού του οποίου ηγούμαι», επισήμανε ο Μούιζνιεκς.

Ο επίτροπος υπενθύμισε ότι με βάση τις προτάσεις του ιδίου και του ΣτΕ, οι τουρκικοί δικαστικοί θεσμοί πέτυχαν σημαντικές προόδους εδώ και μερικά χρόνια. «Αυτός είναι ο λόγος που εξεπλάγην με τη σπουδή με την οποία παρουσιάστηκαν αυτές οι προτάσεις (για μεταρρυθμίσεις), χωρίς επαρκή διαβούλευση με τους ειδικούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε.