Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι πιστεύει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι «άρρωστοι», όμως πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να καταδικάζονται σε θάνατο ή σε ισόβια, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος αρνήθηκε να επικυρώσει το νομοσχέδιο που σκληραίνει την καταστολή της ομοφυλοφιλίας.

Ο πρόεδρος «δεν εγκρίνει την ομοφυλοφιλία, όμως πιστεύει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν», δήλωσε ο Ταμάλε Μιρούντι.

Ο Μιρούντι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο Μουσέβενι αρνήθηκε να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου στα τέλη Δεκεμβρίου και το οποίο προέβλεπε την επιβολή ισοβίων σε όσους ομοφυλόφιλους συλλαμβάνονται να υποτροπιάζουν.

Οι ομοφυλόφιλοι είναι «άρρωστοι. Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Όσοι κρίνονται ένοχοι για ομοφυλοφιλικές πρακτικές δεν μπορούν να καταδικάζονται σε ισόβια», πρόσθεσε ο Μουσέβενι.

Ο Μιρούντι διέψευσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Ουγκάντας υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις να μην υπογράψει το νομοσχέδιο. «Κανείς δεν επηρεάζει τον πρόεδρο», υπογράμμισε.

«Ο πρόεδρος έχει πει επανειλημμένα ότι πάντα είχαμε ομοφυλόφιλους στην Αφρική και δεν διώχθηκαν ποτέ. Όμως δεν θα τους επιτρέψουμε να παντρευτούν ή να διοργανώσουν μια διαδήλωση στην Καμπάλα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Μουσέβενι.

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας υιοθέτησε στις 20 Δεκεμβρίου ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιούσε τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και προέβλεπε ισόβια κάθειρξη για όσους υποτροπιάζουν.

Το νομοσχέδιο, που εισήχθη πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Ουγκάντας το 2009, είχε μπει στο ράφι μετά τις έντονες επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το είχε χαρακτηρίσει «φρικιαστικό».

Η ομοφυλοφιλία είναι ήδη παράνομη στην Ουγκάντα, όμως ο νέος νόμος προέβλεπε πιο αυστηρές ποινές για τους ομοφυλόφιλους και ποινικοποιούσε την δημόσια προώθησή της.