Η σερβική κυβέρνηση, σε σημερινή συνεδρίασή της, απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον διευθυντή της στρατιωτικής υπηρεσίας ασφάλειας (VBA), Σβέτκο Κόβατς.

O Σβέτκο Κόβατς ήταν διευθυντής της VBA από τις 7 Οκτωβρίου 2005.

Η στρατιωτική υπηρεσία ασφάλειας της Σερβίας συμπλήρωσε φέτος τον Δεκέμβριο δέκα χρόνια λειτουργίας υπό νέα μορφή και ονομασία. Στη διάρκεια της δεκαετίας, όπως είχε δηλώσει ο κ. Κόβατς, αναμορφώθηκε σε σύγχρονη υπηρεσία αντικατασκοπείας και ταυτόχρονα κατάφερε να επιλύσει επιτυχώς προβλήματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Ράντιτς εξέφρασε ικανοποίηση για τον πολιτικό έλεγχο στο έργο της VBA και τόνισε την ανάγκη για ακόμη εντονότερη συνεργασία με τον πολιτικό τομέα.

Ο κ. Ρόντιτς είπε ότι οι αλλαγές είναι εμφανείς και ότι οι επαγγελματίες τις βλέπουν.

Ο Σβέτκο Κόβατς στη διάρκεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβίας το 1987- 1996 ασκούσε ηγετικά καθήκοντα στον τομέα της ασφάλειας σε επίπεδο διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων στο Βελιγράδι.

Από το 1996 έως το 2003 ήταν επικεφαλής ασφάλειας του υπουργείου Άμυνας και από το 2003 έως το 2004 αναπληρωτής επικεφαλής της VBA.

Αποστρατεύθηκε το 2005 με το βαθμό του υποστράτηγου και ως πολιτικό πρόσωπο, σύμφωνα με την αρχή πολιτικού ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων, ορίστηκε διευθυντής της VBA.