Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής τεραστίων διαστάσεων» προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός σήμερα.

Η βία ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς που ξέσπασε μετά το πραξικόπημα του Μαρτίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κι ανάγκασε 1 εκατ. πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη φτωχή, παρά τον πλούτο της σε κοιτάσματα διαμαντιών και χρυσού, χώρα αυτή.

Παρά το ότι η σύγκρουση συνεχίζεται πάντως μουσουλμάνοι μαχητές της οργάνωσης Σελεκά απελευθέρωσαν 23 παιδιά που μάχονταν στις τάξεις τους παραδίδοντάς τα στην υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, την UNICEF.

Ανάμεσα στα παιδιά-στρατιώτες αυτά, τα οποία είναι από 14 ως 17 ετών, είναι και έξι κορίτσια, όπως διευκρίνισε η UNICEF. Πολλά ακόμη αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες.

Η ασταμάτητη, ανελέητη διαθρησκευτική βία των τελευταίων μηνών σήμανε ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν «πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να στρατολογηθούν» παρά τη θέλησή τους, όπως δήλωσε ο Σουλεϊμάν Ντιαμπατέ, εκπρόσωπος της UNICEF στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 παιδιά-στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια μικρή χώρα 4,4 εκατ. ανθρώπων. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διότι ο μισός πληθυσμός χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας της δεκάμηνης σύγκρουσης.

Στα νοσοκομεία τα φάρμακα έχουν εξαντληθεί, στα τρόφιμα σημειώνεται έλλειψη και οι εκτοπισμένοι δεν διαθέτουν πρόσβαση σε στέγη ή επαρκείς χώρους υγιεινής, ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Αντουάν Μπάο Μπόγκο.

«Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής», ανέφερε ο Μπάο Μπόγκο, αποκαλώντας τη σύγκρουση μια «σιωπηρή καταστροφή».

Την ώρα που η ανθρωπιστική κατάσταση στην πρωτεύουσα Μπανγκί είναι «πολύ δύσκολη», σύμφωνα με τον Μπάο Μπόγκο, «στις επαρχίες γίνεται αφόρητη». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η σύγκρουση καταστρέφει την εύθραυστη οικονομία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ιδίως τον γεωργικό και κτηνοτροφικό της τομέα, κάτι που καθιστά την διαδικασία ανάνηψής της δύσκολη.