Στην ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη θέση της απέναντι στην Κούβα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες όμως υπογράμμισε τη θέση της Ε.Ε. για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά της ανάγκης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

«Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι είναι πολύ σημαντική» τόνισε επίσης, ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

«Ο,τιδήποτε μπορεί να προσφέρει κάτι το θετικό στην Κούβα προκειμένου η χώρα αυτή να ανοιχθεί στις δημοκρατικές αξίες είναι προφανώς θετικό», προσέθεσε.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διατηρούσαν την πιο εχθρική στάση ενάντια σε κάθε πρότασης για αλλαγή στάσης έναντι του κομμουνιστικού κράτους –η Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας– «ήραν τις επιφυλάξεις τους» δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση διέκοψε τη συνεργασία με την Κούβα το 2003 μετά το κύμα καταστολής μελών της αντιπολίτευσης με την καταδίκη σε βαριές ποινές κάθειρξης 75 αντιφρονούντων, οι οποίοι έχουν πια όλοι απελευθερωθεί.