Για ψέματα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

«Ακούσαμε πολλά ψέματα στην ομιλία του» δήλωσε στο CNN ο Ασάνζ. «Νομίζω ότι είναι λυπηρό για έναν αρχηγό κράτους να συνεχίζει έτσι για 45 λεπτά και να μην λέει σχεδόν τίποτα» , πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ότι «θα χάρηκε πολύ» που ανάγκασε τον πρόεδρο να μιλήσει για αυτά τα ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες χρήσης μεγάλου όγκου πληροφοριών από τις επικοινωνίες των πολιτών από πλευράς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ότι οι ατομικές πολιτικές ελευθερίες πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Σε μια ομιλία η οποία αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν αποτρέψει στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στις ΗΠ​Α όσο και στο εξωτερικό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ανάγκη για ταχεία απάντηση σε πραγματικές απειλές ενείχε πάντοτε τον κίνδυνο η κυβέρνηση να φθάσει πιο μακριά από όσο επιτρέπεται θεσμικά.

Οι μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να δίνουν στους Αμερικανούς «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.