Ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τη δέσμευση Ομπάμα για μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Βίβιαν Ρέντινγκ.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. περιμένει συγκεκριμένες πράξεις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τον Νοέμβριο να γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Οι δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε η Ρέντινγκ.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι μη αμερικανοί πολίτες θα επωφεληθούν από τα μέτρα προστασίας κατά της κατασκοπείας, όμως περιμένω να δω αυτές τις δεσμεύσεις να συγκεκριμενοποιηθούν με νόμους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν την προστασία των δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες χρήσης μεγάλου όγκου πληροφοριών από τις επικοινωνίες των πολιτών από πλευράς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ότι οι ατομικές πολιτικές ελευθερίες πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Σε μια ομιλία η οποία αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν αποτρέψει στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ανάγκη για ταχεία απάντηση σε πραγματικές απειλές ενείχε πάντοτε τον κίνδυνο η κυβέρνηση να φθάσει πιο μακριά από όσο επιτρέπεται θεσμικά.