Οι δυτικές δυνάμεις φαίνεται να καταλαβαίνουν έστω και αργά πως στηρίζοντας ψυχή τε και σώματι τους αντάρτες στη Συρία, τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να ανοίξουν τον ασκό του «Αιόλου» στη Μέση Ανατολή. 

Η προσέγγιση προς τον μέχρι πρότινος «αιμοσταγή» δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ αρχίζει και γίνεται όλο και πιο φανερή, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν τα ακραία ισλαμικά στοιχεία που «φύτρωσαν» χάρις το «λίπασμα» που έσπειρε η παχυλή υλική και οικονομική βοήθεια που παρείχαν σε κάθε είδους αντάρτικες ομάδες όσοι απεργαζόταν την αλλαγή του καθεστώτος στη χώρα, ενώ στο βάθος βρίσκεται και το «παζάρι» με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή. 

Την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών της Συρίας μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC ισχυρίστηκε πως στελέχη των μυστικών υπηρεσιών δυτικών κρατών έχουν επισκεφθεί τη Δαμασκό για συνομιλίες πάνω στο συντονισμό για την καταπολέμηση των τζιχαντιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Συρία

Δίχως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αρκέστηκε να πει πως υπήρξαν επαφές, και έκανε λόγο για «αλλαγή διαθέσεων» απέναντι στο καθεστώς, τη στιγμή που η εφημερίδα Wall Street Journal μέσα στην εβδομάδα έγραφε πως μέλη των γαλλικών και των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών πραγματοποιούν επισκέψεις στη Δαμασκό ήδη από το Νοέμβριο. 

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι είτε απέφυγαν να απαντήσουν, είτε χρησιμοποίησαν προσεκτικά διατυπωμένες φράσεις, ενώ οι μόνοι που έσπευσαν να διαψεύσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες ήταν οι ΗΠΑ. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως πίσω από τις μισές απαντήσεις και τις διαψεύσεις των Δυτικών κρύβεται ένας πολύ μεγάλος προβληματισμός για την τροπή που πήραν τα πράγματα στη Συρία το τελευταίο διάστημα. 

Οι τζιχαντιστές κερδίζουν έδαφος 

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες στήριξαν από την πρώτη στιγμή τις αντάρτικες ομάδες στον πόλεμο κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οικονομική στήριξη και οπλισμός κατευθύνθηκαν στους εξεγερμένου, με σκοπό τη γρηγορότερη ανατροπή του καθεστώτος. Εξάλλου είναι γνωστό ήδη από πέρυσι πως η CIA παλαιότερα σε συνεργασία με τους στενούς τους συμμάχους στην περιοχή, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, παρέδιδαν εξοπλισμό σε κάθε είδους αντάρτικη ομάδα, χωρίς εξαιρέσεις στην αρχή. 

Δίχως να υπάρχει έστω ο υποτυπώδεις συντονισμός και η επιμελητεία, αλλά πολλές φορές και για λόγους σκοπιμότητας τα όπλα και η βοήθεια δεν μοιράστηκαν μονάχα σε φιλοδυτικές ομάδες που πολεμούσαν στον εμφύλιο. Όσο η σύγκρουση κλιμακωνόταν, τόσο περισσότερο ακουγόταν και τα ονόματα ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίες όχι μόνο είχαν δεσμούς με την αλ Κάιντα, αλλά δεν ντρεπόταν και να το πουν. 

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε βρέθηκαν στο προσκήνιο, στρατολόγησαν όλο και περισσότερους μαχητές και έφτασαν εν τέλει στο σημείο να αποτελούν τις κυριότερες αντάρτικες ομάδες που πολεμούν τον συριακό στρατό, και ευθύνονται για πολλές βαρβαρότητες που έχουν καταγραφεί στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. 

Ένας από τους λόγους που η θρυλούμενη προσέγγιση των δυτικών μυστικών με την κυβέρνηση της Συρίας θα μπορούσε ισχύει, είναι το γεγονός ότι στις τάξεις αυτών των ισλαμικών οργανώσεων βρίσκονται περισσότεροι από 5500 ξένοι μαχητές εκ των οποίων οι 1200 από χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, εκπαιδευμένοι και φανατισμένοι σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν πλέον ορατό κίνδυνο για τη γηραιά ήπειρο. 

Εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο 

Αυτό όμως που ενδεχομένως φοβούνται περισσότερο από όλα οι δυτικές χώρες που μέχρι πρότινος στήριζαν τους αντάρτες είναι η μετά – Άσαντ εποχή. Τότε είναι που θα ξεκινήσει το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους των ανταρτών, αφού οι ισλαμιστές αρματωμένοι μέχρι τα δόντια και τα κοσμικά «στοιχεία» της αντιπολίτευσης θα δώσουν τη μάχη μέχρις εσχάτων με έπαθλο την εξουσία συντρίμμια που θα αφήσει πίσω του ο ανελέητος εμφύλιος πόλεμος. 

Μία γεύση του τι μέλει γενέσθαι τη βιώνουν εξάλλου οι σύριοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού πρακτικά ξέσπασε ένας εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο: Οι υποσκελισμένοι και με φθίνουσα επιρροή αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού προερχόμενοι από την κοσμική αντιπολίτευση άρχισαν να μάχονται εναντίον των δύο τζιχαντιστικών οργανώσεων – του μετώπου Αλ Νούσρα και του ΙΚΙΛ- στη Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.000 μέλη και των δύο πλευρών. 

Το χάος παραμονεύει στη Συρία, καθώς σε περίπτωση επικράτησης των ενισχυμένων τζιχαντιστών ανταρτών στην περιοχή, η χώρα μπορεί να γίνει βάση για εξάπλωση των ακραίων ισλαμικών στοιχείων στις γειτονικές χώρες. Το Ιράκ επί παραδείγματι, από τι στιγμή που κλιμακώθηκε ο εμφύλιος στη Συρία γνωρίζει μία περίοδο μεγάλης βιαιότητας, με τις επιθέσεις της αλ Κάιντα εναντίον πολιτών και των δυνάμεων ασφαλείας να είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ προσφάτως έπεσε στα χέρια των ανταρτών του ΙΚΙΛ και η πόλη Φαλούτζα. 

Ο Άσαντ και η αντιπολίτευση 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι με τις ενέργειές τους που αποσκοπούσαν στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ φαίνεται πως άνοιξαν το Κουτί της Πανδώρας για τη Συρία αλλά και ολόκληρη την περιοχή, και τώρα πλέον τρέχουν να μαζέψουν... τα σπασμένα. 

Οι πρόσφατες πληροφορίες περί προσέγγισης με το καθεστώς της Δαμασκού έρχονται σε συνέχεια της απόφασης του περασμένου Σεπτεμβρίου να μην εμπλακούν στον συριακό εμφύλιο, έπειτα από τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα. Γιατί εν τέλει, ο πρόεδρος της Συρίας, τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως να μοιάζει για κάποιους και ο εγγυητής της σταθερότητας στην περιοχή. 

Και όχι γιατί ξαφνικά οι δυτικοί αγάπησαν το δικτατορικό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά γιατί τα κόμματα που απαρτίζουν την αντιπολίτευση αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή πλεύσης και εμφανίζονται διχασμένα, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή. 

Παράλληλα, αυτή η αλλαγή πλεύσης ενδεχομένως να στοχεύει και προς την... Τεχεράνη. Με τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και την οριστική συμφωνία να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, η προσέγγιση αυτή ίσως να είναι και μία κίνηση καλής θέλησης προς το Ιράν το οποίο έχει αναμιχθεί πολύ ενεργά στο συριακό εμφύλιο, με το μέρος του καθεστώτος Άσαντ. 

Αργά αλλά σταθερά, τα δεδομένα στο συριακό εμφύλιο, αλλάζουν. Οι δυτικοί φαίνεται προσαρμόζουν τη θέση τους και να βάζουν εκ νέου στο κάδρο τον αυταρχικό πρόεδρο της Συρίας, σε μία προσπάθεια να διορθώσουν μία ζημιά για την οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται οι ίδιοι.