Το τι μέλλει γενέσθαι με τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε εξαρτάται από τη μελέτη που θα εκπονήσει ο σύμβουλος του έργου, η βρετανική τράπεζα HSBC, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

"Η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στο έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη χώρα ή όχι, μόνο έπειτα από την αξιολόγηση του συμβούλου (του έργου) της HSBC" ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό TV 7, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσαν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας.

Σύντομα, πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ, θα υπογραφεί συμβόλαιο μεταξύ της κυβέρνησης και της HSBC και τα συμπεράσματά της (για το έργο) "θα είναι η απάντηση στο αν το έργο του Μπέλενε θα κατασκευαστεί ή όχι".

Οι δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ έγιναν μια ημέρα έπειτα από την τοποθέτηση των εκπροσώπων της ρωσικής εταιρείας Rosatom, στη Σόφια, βάσει της οποίας η τιμή για το έργο του Μπέλενε διαμορφώνεται στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ωστόσο, η βουλγαρική πλευρά - διά στόματος του πρωθυπουργού - εμμένει στην εκπεφρασμένη θέση της, βάσει της οποίας το κόστος του έργου σε ποσό όχι μεγαλύτερο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καθυστερήσεις και υψηλό κόστος

Το έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία παρουσίασε καθυστερήσεις στις εργασίες κατασκευής, καθώς και προβλήματα σχετικά με τη χρηματοδότησή του και το κόστος κατασκευής του.

Έπειτα από μεγάλο διάστημα καθυστερήσεων (η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport, θυγατρική της Rosatom, είχε υπογράψει συμβόλαιο με την προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του Σεργκέι Στανίσεφ για την κατασκευή του έργου), η ρωσική πλευρά "ανέβασε" το κόστος του έργου στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα σχέδια ξεκίνησαν από το 1980

Το έργο του Μπέλενε "πρωτοεμφανίστηκε" στη δεκαετία του ’80 και σταμάτησε τη δεκαετία του ’90, λόγω της έλλειψης πόρων και διαμαρτυριών για την περιβαλλοντική προστασία.

Η Atomstroyexport επελέγη, έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμού το 2008, για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, ισχύος 1.000 MW έκαστος.

Το Σεπτέμβριο του 2008, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ έδωσε το "πράσινο φως" για την επίσημη επανεκκίνηση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού. Στο τέλος του 2008, η γερμανική RWE επελέγη ως στρατηγικός επενδυτής του έργου.

Όμως, το έργο "πάγωσε" το φθινόπωρο του 2009, όταν η RWE ανακοίνωσε ότι αποχωρεί απ’ αυτό. Στα τέλη του 2009, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, η ρωσική εταιρεία Rosatom προσέφερε στη Βουλγαρία δάνειο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου, ωστόσο, η βουλγαρική κυβέρνηση απέρριψε τη ρωσική προσφορά.

Επίσης, η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού μόνο εάν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής από την Ευρώπη.

Βάσει του προκαταρκτικού συμβολαίου της βουλγαρικής πλευράς με την Atomstroyexport που υπεγράφη το 2008, η κατασκευή του έργου του Μπέλενε "τοποθετούσε" το κόστος του σταθμού στα 3,997 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καθώς το συμβόλαιο έληξε το Σεπτέμβριο του 2010, η Βουλγαρία και η Ρωσία αποφάσισαν να επεκτείνουν το συμβόλαιο κατά έξι μήνες, έως ότου καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το κόστος κατασκευής του έργου.

Το Νοέμβριο του 2010, η βουλγαρική εταιρεία BEH επέλεξε τη βρετανική τράπεζα HSBC για σύμβουλο του έργου, προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση λύσεις σχετικά με το θέμα της προόδου του έργου και προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη βουλγαρική κυβέρνηση

Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλγαρία δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς σε θέματα ασφάλειας του (μελλοντικού) πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης με θέμα την πυρηνική ενέργεια, στη Σόφια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για το κόστος του έργου "ξεκινούν, εκεί όπου 'σταματούν' οι συνομιλίες για την ασφάλεια του έργου" και εκτίμησε ότι τα γεγονότα στην Ιαπωνία δεν θα καταστήσουν πιο ακριβό το έργο του Μπέλενε διότι - όπως είπε - τα επίπεδα προστασίας και ασφάλειας του έργου, παρέχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις ασφάλειας.

Ο κ. Τράικοφ υπενθύμισε ότι ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο του Μπέλενε στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία. Από τότε (από την επίσκεψη του κ. Έτινγκερ), η βουλγαρική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για το έργο, "σε αντίθεση με τη ρωσική πλευρά", συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ένας από τους πιο ασφαλείς πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη, καθώς πραγματοποιούνται πολύ συχνά έλεγχοι.

Ο κ. Τράικοφ σημείωσε ότι δεν ανησυχεί σχετικά με τα τεστ αντοχής που θα ''περάσουν'' οι βουλγαρικοί αντιδραστήρες, στο πλαίσιο του ελέγχου σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.