Αποδυναμωμένος από τα οικονομικά σκάνδαλα που πλήττουν την κυβέρνησή του και με αβέβαιο το πολιτικό του μέλλον , ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέπτεται τις Βρυξέλλες την προσεχή Τρίτη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ευρωπαίους επιτρόπους.

Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε, ο Τούρκος πρωθυπουργός, εκτός από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα συναντηθεί και με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φίλε και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα εμπορίου, Κάρελ Ντε Χουχτ.

Εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ερωτηθείς, σχετικά με τις περιπτώσεις διαφθοράς και τις αλλαγές στο δικαστικό τομέα, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Φούλε, δήλωσε ότι αποτελούν σημαντικό μέρος της ενταξιακής διαδικασίας και ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν μια διαφανή και δίκαιη έρευνα αυτών των περιπτώσεων διαφθοράς», απάντησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η ΕΕ αποφάσισε να αρχίσει εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Άγκυρα, οι οποίες είχαν παγώσει εδώ και τρία χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Βέβαια μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από ανθρωπιστική κρίση, επικρατεί ευρωσκεπτικισμός και πολλοί Τούρκοι φοβούμενοι μήπως βρεθούν σε παρόμοια μοίρα προτιμούν να παραμείνουν ως έχουν και η χώρα τους να διατηρήσει το δικό της νόμισμα.

Η Τουρκία που επιχειρεί να ξεχάσει το 2002, το ΔΝΤ και την πρόσφατη οικονομική κρίση που βίωσε και νιώθοντας ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα στην οικονομία της ,αν και “ταρακουνιέται” τώρα, θέλει να συνεχίσει την πορεία της καθώς εκτιμά ότι μόνο καλύτερες μέρες τους περιμένουν.