Το Πεκίνο άρχισε να κατασκευάζει και το δεύτερο αεροπλανοφόρο της το οποίο θα χρησιμοποιεί και πυρηνική ενέργεια επιχειρώντας εκτός από οικονομική υπεροχή να αποκτήσει και στρατιωτική προκειμένου να επιβάλλει την εξωτερική πολιτική η οποία και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Η είδηση αυτή δόθηκε από τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο Ουάνγκ Μιν που ανακοίνωσε χτες ότι η Κίνα έχει αρχίσει να ναυπηγεί το δεύτερο αεροπλανοφόρο της, ενώ άλλα δύο ακόμα πλοία αυτού του τύπου προβλέπεται να ναυπηγηθούν στη συνέχεια(!).

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζος αξιωματούχος επιβεβαιώνει τη ναυπήγηση αυτού του δεύτερου αεροπλανοφόρου στο μεγάλο λιμάνι Νταλιάν, στη βορειοανατολική Κίνα, διευκρίνισε η εφημερίδα "Νανφάνγκ Ντουσιμπάο".

Η ανακοίνωση έγινε από τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της επαρχίας Λιαονίνγκ, Ουάνγκ Μινόπου που βρίσκεται το Νταλιάν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επαρχιακής Λαϊκής Συνέλευσης, όπως διευκρίνισε σήμερα η εφημερίδα "Τακουνγκπάο", που κυκλοφορεί στο Χονγκ Κονγκ και πρόσκειται στις κινεζικές αρχές.

Οι εργασίες για τη ναυπήγηση του δεύτερου κινεζικού αεροπλανοφόρου θα διαρκέσουν έξι χρόνια, δήλωσε ο Ουάνγκ, σύμφωνα με τον οποίο η Κίνα θα διαθέτει μεσοπρόθεσμα τέσσερα αεροπλανοφόρα.

Το Σεπτέμβριο του 2012 η Κίνα έθεσε σε ενεργό υπηρεσία το πρώτο αεροπλανοφόρο της, το Λιαονίγνκ, ένα πλοίο μήκους 300 μέτρων.

Υψηλόβαθμοι Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν κάνει στη συνέχεια γνωστή την πρόθεση του Πεκίνου να εφοδιαστεί με πολλά αεροπλανοφόρα, αλλά δεν είχαν αναφερθεί σκόπιμα λεπτομέρειες.

Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως η Κίνα, εξοπλιζόμενη με αεροπλανοφόρα, κατ' εξοχήν εργαλεία προβολής ισχύος, δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί όχι μόνο την Ουάσιγκτον αλλά και την Ιαπωνία.

Υπάρχει ο φόβος στις ΗΠΑ ότι η εξωτερική πολιτική του Πεκίνου θα στοχεύσει στην εξασφάλιση άφθονου πετρελαίου που χρειάζονται οι βιομηχανίες της. Μια εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει πολλές αλυσιδωτές ανατροπές.

Ταυτόχρονα ανησυχεί και η Ιαπωνία καθώς υπάρχουν μακροχρόνιες έριδες μεταξύ των δύο αυτών κρατών.

Να θυμίσουμε ότι την ναυπήγηση και άλλων αεροπλανοφόρων την είχε προαναγγείλει τον περασμένο Μάιο σε ειδική τελετή συμπλήρωσης 64 χρόνων από την ίδρυση του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ο υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου του κινεζικού στόλου υποναύαρχος Χιου Σονγκ .

Συγκεκριμένα είχε πει ότι «σύντομα η Κίνα θα είχε περισσότερα από ένα αεροπλανοφόρα»

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το δεύτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο θα είναι μεγαλύτερο από το Liaoning .

Στο νέο σκάφος θα εγκατασταθούν μέσα προστασίας, δοκιμασμένα στο αεροπλανοφόρο Liaoning, συγκεκριμένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα FL-3000 και αντιαεροπορικά συστήματα πυροβολικού τύπου 1130. Τα συστήματα διεύθυνσης και ραδιοηλεκτρονικού εξοπλισμού, πιθανόν, θα υποβληθούν σε σοβαρότερες αλλαγές στη βάση της χρησιμοποίησης του Liaoning. Πιθανόν, η αεροπορική ομάδα του νέου σκάφους θα συσταθεί από καταδιωκτικά J-15 και μερικά εκπαιδευτικά μαχητικά αεροσκάφη JL-9 τροποποίησης καταστρώματος, καθώς και ελικόπτερα.

Στο νέο αεροπλανοφόρο οι Κινέζοι, πιθανότατα, θα προσπαθήσουν να εξαλείψουν τις κυριότερες αδυναμίες του βασικού σχεδιασμού του Liaoning, που σχετίζονται με το ανεπαρκές μέγεθος του υπόστεγου για τα αεροσκάφη. Οι Κινέζοι θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τη σύνθεση της ομάδας κατά 12-24 αεροσκάφη.

Αναμένεται το δεύτερο αεροπλανοφόρο ,που οι πληροφορίες θέλουν να έχει και πυρηνικό αντιδραστήρα, θα είναι έτοιμο για υπηρεσιακή δράση κατά το  2019. Ως τότε το Liaoning θα προλάβει να εκπληρώσει τη σημαντικότερή του αποστολή – της εκπαίδευσης της πρώτης γενιάς Κινέζων πιλότων και αξιωματικών αεροπλανοφόρου, ικανών να διευθύνουν πλοία στη σύνθεση ένωσης αεροπλανοφόρων.

Φόβος τα Κινεζικά «αόρατα» μαχητικά

Το Πεκίνο θέλει να χρησιμοποιεί μαχητικά νέας γενιάς που είναι αόρατα, το J-20 και το J-31 ενώ προχωρά και στη σχεδίαση άλλων δύο για τα οποία δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση.

Πρόκειται για τα J-23 και J-25. Το J-23 αποτελεί σχεδίαση της Shenyang Aviation Corporation και όπως αναφέρεται συνιστά την πρώτη κινεζική σχεδίαση η οποία δεν στηρίζεται σε ρωσικές τεχνολογίες. Αντίθετα το J-23 στηρίζεται στο αμερικανικό F-22 Raptor και με την είσοδό του σε υπηρεσία θα δώσει καλύτερες πιθανότητες μάχης εναντίον των μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ από ότι συμβαίνει με τα υπάρχοντα μαχητικά.

Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το J-23 θα διαθέτει μεγαλύτερο μήκος ατράκτου από το αμερικανικό raptor ενώ στο ουραίο πτέρωμα θα διαθέτει δύο κάθετα σταθερά σε διάταξη “V” ίδιας διατομής με αυτά του F-22. Εάν επιπρόσθετα η Κίνα κατορθώσει να εισάγει την τεχνολογία κατευθυνόμενης ώσης του ρωσικού κινητήρα 117S τότε το αεροσκάφος θα αποκτήσει αυξημένη ευελιξία.

Το J-23, και αυτό εάν οι πληροφορίες των κινεζικών ΜΜΕ και blogs ευσταθούν, έχει χρησιμοποιηθεί και σε ασκήσεις προσομοιάζοντας το F-22 εξαιτίας της ομοιότητας των δύο αεροσκαφών.

Το J-25 το οποίο αποτελεί το τέταρτο κατά σειρά stealth αεροσκάφος της Κίνας που σχεδιάστηκε από την Chengdu Aviation Corporation αναφέρεται ότι έχει τη δυνατότητα να καταρρίπτει ένα F-22 μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων δευτερολέπτων! Μάλιστα το αεροσκάφος αποκαλείται ανεπίσημα ως "ghost bird," και θεωρείται από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το J-25 πρόκειται να αποτελέσει τον ανταγωνιστή των αμερικανικών μαχητικών στο δυτικό Ειρηνικό καθώς θα αποτελέσει τμήμα της ναυτικής Αεροπορίας της Κίνας επιχειρώντας από τα αεροπλανοφόρα που αποκτά η χώρα.

 

TAGS