Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις προέβη ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς τις οποίες συμπεριέλαβε στο βιβλίο του «Υπηρεσία: αναμνήσεις ενός υπουργού Άμυνας» .

Ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ απέτρεψαν ένα στρατιωτικό χτύπημα της Βόρειας Κορέας από τη Νότια Κορέα το 2010(!).

Ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι «είχε προκύψει μια πολύ σοβαρή κρίση», μετά το Νοέμβριο του 2010, όταν το πυροβολικό της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας χτύπησε το νοτιοκορεατικό νησί Γιονπιόνγκ στην Κίτρινη θάλασσα.

Τότε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και ο πρόεδρος της χώρας επέμεναν να απαντήσουν στρατιωτικά στο περιστατικό. Τα σχέδια αυτά προέβλεπαν αιφνιδιαστική πολεμική επιχείρηση με συμμετοχή της αεροπορίας και του πυροβολικού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο ίδιος ο Γκέιτς κατάφεραν να αποτρέψουν τις νοτιοκορεατικές αρχές από ένα μαζικής έκτασης στρατιωτικό χτύπημα.

Σε μία τέτοια εξέλιξη το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσει ακόμα και τα πυρηνικά της όπλα ήταν ανοιχτό.

Βέβαια τα πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει χαρακτηρίζεται περιορισμένο και «πρωτόγονο» , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ακίνδυνο. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή το καθεστώς της Βόρειας Κορέας διαθέτει τουλάχιστον έξι πυρηνικές κεφαλές ( κάποιες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό τους έως τις 18 ).

Το βεληνεκές των πυραύλων που τις μεταφέρουν είναι περίπου 4.000 χιλιόμετρα, θεωρητικά ικανό να επιφέρει πλήγματα στε αμερικανικό έδαφος ( στη Χαβάη ) ή σε έδαφος συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Αυστραλία.

Μόνον δύο πυρηνικές δοκιμές έχουν γίνει από τη Βόρεια Κορέα, όλες υπόγειες . Η πρώτη στις 9 Οκτωβρίου του 2006, η δεύτερη στις 25 Μαρτίου του 2009.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τον ρυθμό εμπλουτισμού ουρανίου που ακολουθείται έως το 2015 οι πυρηνικές κεφαλές στη Βόρεια Κορέα μπορεί να φτάσουν τις 40.