Η επίθεση καμικάζι που πραγματοποίησαν χθες το βράδυ αντάρτες Ταλιμπάν εναντίον ενός εστιατορίου της Καμπούλ στο οποίο συχνάζουν ξένοι, στοίχισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 13 είναι ξένοι, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, ενώ η διεθνής κοινότητα κατήγγειλε μια «φρικτή» και «αδικαιολόγητη» πράξη βίας.

Η επίθεση αυτή, η οποία καταδικάσθηκε «με τους πιο κατηγορηματικούς όρους» από τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, είναι η πιο πολύνεκρη που έχει πραγματοποιηθεί εναντίον ξένων αμάχων στο Αφγανιστάν από την πτώση των Ταλιμπάν, το 2001.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται δύο Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Καναδοί και δύο Λιβανέζοι: ο αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο 60χρονος Ουάμπελ Αμπντάλα, και ο λιβανέζος ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Καμάλ Χαμάντι, τον οποίο σκότωσαν οι δράστες όταν πήρε ένα όπλο και προσπάθησε να αμυνθεί.

«Είναι μια τραγική είδηση, εμείς στο Ταμείο είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στην οικογένεια και τους φίλους του Ουάμπελ και τα άλλα θύματα αυτής της επίθεσης», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Ουάμπελ Αμπντάλα ήταν επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Καμπούλ από το 2008.

Ένας Δανός, μέλος της αστυνομικής δύναμης της ΕΕ (EUPOL) και ένας ρώσος αξιωματούχος του ΟΗΕ σκοτώθηκαν επίσης. Ο ρώσος αξιωματούχος, ο Βαντίμ Ναζάροφ, ήταν πολιτικός σύμβουλος του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και εργαζόταν για τη συμφιλίωση και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν. Συνολικά η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) έχασε από την επίθεση αυτή τέσσερις εργαζομένους.

Η επίθεση είχε στόχο την «Ταβέρνα του Λιβάνου», ένα εστιατόριο στο κέντρο της Καμπούλ στο οποίο σύχναζαν διπλωμάτες, σύμβουλοι, εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλα μέλη της κοινότητας των ξένων στην αφγανική πρωτεύουσα. Είχε θωρακισμένες πόρτες και δύο ένοπλοι φρουροί βρίσκονταν συνήθως μπροστά από την κεντρική είσοδό του, η οποία οδηγούσε σε μια αυλή μπροστά από την ισόγεια αίθουσα του εστιατορίου.

Το βράδυ της Παρασκευής, λίγο μετά τις 19:00 τοπική ώρα, ένας καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μπροστά από τις θωρακισμένες πόρτες του εστιατορίου. Επωφελούμενοι από τη σύγχυση που προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε  όλο το κέντρο της Καμπούλ, δύο ένοπλοι κατάφεραν να μπουν μέσα στο εστιατόριο και άνοιξαν πυρ εναντίον των πελατών, πριν σκοτωθούν και οι ίδιοι από τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την εκδίκηση για μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, την οποία είχε καταδικάσει και ο πρόεδρος Καρζάι, καθώς είχαν σκοτωθεί οκτώ άμαχοι.

Ο Ατικουλάχ, ένας από τους σεφ του εστιατορίου, κατάφερε να διαφύγει από την πόρτα υπηρεσίας. «Γύρω στη μία το πρωί, η αστυνομία μας ξανάφερε στο εστιατόριο για να αναγνωρίσουμε γνωστούς μας», αφηγήθηκε.

«Υπήρχε αίμα παντού, πάνω στα τραπέζια, στις καρέκλες. Φαίνεται πως οι δράστες πυροβολούσαν εξ επαφής», πρόσθεσε.

Αρκετοί από το προσωπικό της κουζίνας επέζησαν διαφεύγοντας στην ταράτσα, όπου και κρύφτηκαν για δύο-τρεις ώρες, μέχρι που τους βρήκαν οι αστυνομικοί.

Ο πρόεδρος Καρζάι εξέδωσε σήμερα δήλωση στην οποία καταδικάζει την επίθεση, χρησιμοποιώντας παράλληλα την ευκαιρία για να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι δεν κάνουν αρκετά για να καταπολεμήσουν την «τρομοκρατία».

«Αν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θέλουν να είναι ενωμένες και εταίροι με τον αφγανικό λαό, πρέπει να βάλουν στόχο την τρομοκρατία», τόνισε σε δήλωσή του. Ο Καρζάι είναι εκνευρισμένος με την Ουάσινγκτον, καθώς πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να πείσουν τους Ταλιμπάν να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες απ' ευθείας με την κυβέρνησή του.

Η επίθεση καταδικάσθηκε ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα.