Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ ανακοίνωσε σήμερα από τη Βουδαπέστη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Απριλίου. Ως μεγάλο φαβορί για τις εκλογές αυτές εμφανίζεται το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι όρισε την 6η Απριλίου για τη διεξαγωγή των εκλογών επειδή ήθελε να επιλέξει την πιο κοντινή ημερομηνία, ώστε η χώρα να αποκτήσει νέα κυβέρνηση και νέο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν.

Ο Άντερ σημείωσε επίσης ότι μετά το 1990 όλες οι δημοκρατικές εκλογές έχουν διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου και ήθελε να τηρήσει να και να συνεχίσει αυτήν την παράδοση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές Ιανουαρίου δίνουν σημαντικό προβάδισμα στο κεντροδεξιό Fidesz με ποσοστό 47%. Σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Sonda-Ipsos, οι Σοσιαλιστές (MSZP) έρχονται δεύτεροι με ποσοστό 27% ενώ τα δύο μικρότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα E-14 και DKP συγκεντρώνουν ποσοστό 5% το καθένα.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 11% στην πρόθεση ψήφου.

Στη δημοσκόπηση αυτή δεν ελήφθη υπόψη η συμμαχία των αντιπολιτευόμενων δημοκρατικών κομμάτων που στην αρχή της εβδομάδας αποφάσισαν να κατεβάσουν κοινή λίστα για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να κερδίσουν τις εκλογές.