Ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, υπεύθυνος για την πολιτική στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, απηύθυνε σήμερα έκκληση για περίσκεψη σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επιστροφής στην ατομική ενέργεια στην Ιταλία, λόγω της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία.

"Ελπίζω οι Ιάπωνες να καταφέρουν να επιλύσουν τα προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όμως, στο μεταξύ είναι καλύτερα να περιμένουμε, είναι καλό να υπάρξει μια στιγμή περίσκεψης, εν αναμονή των δοκιμών αντοχής στους ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς", δήλωσε ο Πάολο Ρομάνι στο Μιλάνο.

Ο υπουργός τόνισε ωστόσο ότι "σήμερα, η συζήτηση για το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής (του προγράμματος) είναι άτοπη. Πρέπει να περάσουμε από τη συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας σε μια συζήτηση για την ασφάλεια".

Και ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε διαφορετική στάση, με τον Ρομάνι να δηλώνει την Τρίτη ότι η Ιταλία "δεν πρέπει να υποχωρήσει μπροστά σε ένα νέο φόβο, όχι στο στάδιο αυτό", τώρα φαίνεται ότι τηρεί συγκρατημένη στάση .

Προχθές, ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Σάλια δήλωσε ότι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών στην ιταλική χερσόνησο δεν θα γίνει παρά με τη σύμφωνη γνώμη των περιφερειών, όμως οι κυβερνήτες τους έχουν ταχθεί κατά των σχεδίων αυτών.

Η επιστροφή της Ιταλίας στην πυρηνική ενέργεια που ανακοινώθηκε το 2008, είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ιταλίας και να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πυρηνική ενέργεια εγκαταλείφθηκε στη χώρα το 1987 με δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Μετά το συμβάν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, οι αντιδράσεις στην πυρηνική ενέργεια ενισχύθηκαν στην Ιταλία όπου, στις 12 Ιουνίου, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, με θέμα "ναι" ή "όχι" στην πυρηνική ενέργεια.