Χιλιάδες άνθρωποι -16.000 σύμφωνα με την αστυνομία και 40.000 σύμφωνα με τους οργανωτές- κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο, όπως υποστηρίζουν, θα καταστήσει υπόθεση ρουτίνας την εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης στη Γαλλία.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «Ναι στη ζωή» και «Ζήτω η Ισπανία», υπενθυμίζοντας ότι η ισπανική δεξιά κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέπει τις αμβλώσεις μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η Ισπανία «δίνει σήμερα το παράδειγμα», υποστηρίζουν οι οργανωτές της «Πορείας για τη ζωή», οι οποίοι αντιδρούν επειδή προβλέπεται να καταργηθεί η προϋπόθεση ότι μια Γαλλίδα θα πρέπει να βρίσκεται σε «κατάσταση κινδύνου» για να καταφύγει στην άμβλωση.

Η Σεσίλ Εντέλ, η εκπρόσωπος των οργανώσεων που μετείχαν στην κινητοποίηση, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό «η άμβλωση γίνεται ρουτίνα» και καταργείται «το δικαίωμα στη ζωή που προστατεύεται από τον ποινικό κώδικα».

Εκτός από το 2013, οπότε οι οργανώσεις αυτές συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση εναντίον του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, η «Πορεία για τη ζωή» οργανώνεται κάθε χρόνο στο Παρίσι από το 2005, σε ημερομηνία που συμπίπτει με την επέτειο από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία, το 1975.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων περίπου 200-300 άνθρωποι οργάνωσαν αντιδιαδήλωση τονίζοντας ότι δεν θέλουν «η Γαλλία να γίνει Ισπανία». «Η άμβλωση είναι δικαίωμά μου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φεμινιστικών οργανώσεων.

Περισσότερες από 220.000 αμβλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στη Γαλλία, όπου η πρακτική αυτή είναι νόμιμη από το 1975.