Το μεταβατικό κοινοβούλιο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας θα επιλέξει σήμερα Δευτέρα, μεταξύ οκτώ υποψηφίων, το νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο καθήκον να επαναφέρει την τάξη και να σταματήσει τη βία που συνεχίζεται αμείωτη, παρά την ανάπτυξη διεθνών δυνάμεων στην περιοχή.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εγκρίνει την αποστολή τουλάχιστον 500 στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να βοηθήσουν τους 1.600 Γάλλους στρατιώτες της επιχείρησης Sangaris και τους 4.400 της αφρικανικής δύναμης Misca.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT, το προσωρινό κοινοβούλιο) θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο στη θέση του παραιτηθέντος Μισέλ Τζοτοντιά, ο οποίος κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τις βιαιότητες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ο κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του 10 λεπτά για να παρουσιάσει στους βουλευτές το πρόγραμμά του. Θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία, σε έναν μοναδικό γύρο και πρόεδρος θα ανακηρυχθεί όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους.