Την ετοιμότητα να μεταβεί εκ νέου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη για να διαμεσολαβήσει στις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών της χώρας με στόχο να εφαρμόσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την πρόοδο της Βοσνίας στην πορεία προς την ΕΕ, διατύπωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Φούλε είχε διαμεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες των ηγετών των ισχυρότερων κροατικών, μουσουλμανικών και σερβικών κομμάτων, που άρχισαν την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, ο Επίτροπος της ΕΕ έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι "είναι ενθαρρυμένος από το έργο που έχει γίνει".

"Έφυγα από το Σαράγεβο μετά τις συνομιλίες των πολιτικών ηγετών, ενθαρρυμένος από το έργο που έχει γίνει. Είμαι έτοιμος να έρθω και πάλι για να βοηθήσω" ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Φούλε.

Ούτε μετά το νέο γύρο συνομιλιών, που διήρκεσε πάνω από 13 ώρες, κατάφεραν τα επτά ισχυρότερα κόμματα της Βοσνίας να καταλήξουν σε συμφωνία για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση "Σέιντιτς- Φίντσι", στην οποία επιμένει η ΕΕ ως προϋπόθεση για την πρόοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Το πρόβλημα είναι ότι τα κροατικά και τα μουσουλμανικά κόμματα δεν είναι σε θέση να επιτύχουν συμφωνία για το εκλογικό μοντέλο που θα εγγυάται ότι ένα από τα δύο μέλη της συλλογικής προεδρίας που εκλέγονται από την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας, στο μέλλον θα εκλέγεται από τα καντόνια, στα οποία πλειοψηφούν οι Κροάτες χωρίς να υπάρχει παρέμβαση από την πλευρά των Μουσουλμάνων.

Στους προηγούμενους δύο εκλογικούς γύρους για την εκλογή εκπροσώπου των Κροατών στην προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης επικράτησε ο Ζέλικο Κόμσιτς, υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τον οποίο ψήφισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό Μουσουλμάνοι ψηφοφόροι με αποτέλεσμα τα κροατικά κόμματα να αμφισβητούν τη νομιμότητά του.

Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες αποτίμησαν διαφορετικά τις συνομιλίες στο Σαράγεβο. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας ζήτησε μεγαλύτερη παρέμβαση των εκπρόσωπων της ΕΕ.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας επιρρίπτουν ευθύνες για την απουσία συμφωνίας στους εκπροσώπους της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας. Νέος γύρος συνομιλιών πιθανότατα θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.