Καταπέλτης είναι το αγγλικό περιοδικό «The Economist» για τον Τούρκο πρωθυπουργό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Άγκυρα και με τον τρόπο που αντιμετώπισε τα σκάνδαλα.

Η συμπεριφορά του ,όπως υπογραμμίζει το περιοδικό παγκοσμίου κυκλοφορίας, με κομψό τρόπο αναφέρει ότι η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντoγάν θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.

Στην ανάλυση στο συγκεκριμένο δημοσίευμα απεικονίζεται ,όχι τυχαία και πρόχειρα ,ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κόβει ένα γύρο που γράφει «δημοκρατία». Στο σκίτσο που φέρει την υπογραφή του Πήτερ Σράνκ, ο πρωθυπουργός Ερντογάν φορώντας μια ποδιά με την τουρκική σημαία, κόβει σε κομμάτια έναν γύρο που γράφει πάνω του την λέξη δημοκρατία, την ώρα που απέναντι του στέκεται και τον παρατηρεί δυσαρεστημένος ένας υπάλληλος της Ε.Ε.

Χρησιμοποιείται από το περιοδικό η φράση του τουρκικού BBC πως «ο αγώνας ισχύος εντός της Τουρκίας μπορεί να κατεδαφίσει τις ελπίδες για ένταξη στην Ε.Ε.» και αναφέρει πως η Τουρκία που επί χρόνια κατέγραφε μια ισχυρή ανάπτυξη και έκανε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την «καθεστωτική προσέγγιση του πρωθυπουργού Ερντογάν πλέον πάει κατευθείαν προς τα πίσω».

Το «The Economist» επίσης σημειώνει πως «Η Τουρκία την τελευταία χρονιά γνώρισε διαδηλώσεις, σκάνδαλα διαφθοράς, διάλυση αστυνομίας και δικαστηρίων, παράνοια περί ξένης συνωμοσίας, οικονομική ύφεση και περαιτέρω ισλαμοποίηση της κοινωνίας».

Χαρακτηρίζει τις μεταθέσεις εκατοντάδων αστυνομικών και εισαγγελέων ως «επίταξη από την μεριά του Ερντογάν με σκοπό την αύξηση ελέγχου των δικαστηρίων.

Και συνδέει τον έλεγχο του Ερντογάν στα δικαστήρια με την Ε.Ε. Λέγοντας ότι : «Την ώρα που ο Ερντογάν ασχολείται με την εξάλειψη των εσωτερικών του εχθρών, δημιουργείται ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στην ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας».

Το περιοδικό γράφει πως το 2005 επιταχύνθηκε η υποψηφιότητα της χώρας για την Ε.Ε. αλλά αργότερα επιβραδύνθηκε και συνεχίζει αναφέροντας πως «Ανώτατοι αξιωματούχοι σε κωδικοποιημένες προειδοποιήσεις τους δηλώνουν πως η Τουρκία αντιμετωπίζει το δίλημμα ή βουλιάζεις ή αποβιβάζεσαι...»

Γ.Κοκ.