Η ΕΕ και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε σήμερα για την αποδέσμευση φέτος σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Οι δωρήτριες χώρες, εκπρόσωποι των οποίων συνήλθαν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, «κινητοποιούνται πλήρως για να προσπαθήσουν να δώσουν τέλος στη σοβαρή» ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία «είχε για πολύ καιρό μείνει ξεχασμένη», σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Αρωγής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Οι συνθήκες στη χώρα (...) επιδεινώνονται με μια ταχύτητα που σπάνια βλέπουμε», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Για την «αδιάψευστη επιτυχία» της διάσκεψης αυτής δωρητών έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Ανάπτυξης Πασκάλ Κανφέν. «Τα 496 εκατομμύρια δολάρια (365 εκατομμύρια ευρώ) θα καλύψουν το 90% των ανθρωπιστικών αναγκών για το 2014» και «το 100% του επείγοντος σχεδίου τους τρεις πρώτους μήνες», διευκρίνισε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύτηκε για την χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η ΕΕ 90 εκατομμυρίων, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης 75 εκατομμυρίων και η Γαλλία, η πρώτη χώρα δωρήτρια, 47 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η προτεραιότητα είναι να συνδεθεί το ανθρωπιστικό ζήτημα με το συνολικό σχέδιο της σταθεροποίησης της χώρας», δήλωσε η Βάλερι Έιμος, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «είναι μια χώρα που έχει καταρρεύσει».

Άμεσα η προτεραιότητα είναι να υποστηριχθούν οι περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι, δηλαδή το 20% του πληθυσμού, που έχει εκτοπιστεί σε όλη τη χώρα λόγω της βίας μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Περίπου 480.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Μπαγκουί, ενώ το 60% από αυτούς είναι παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει ότι «περισσότεροι από τους μισούς από τα 4,6 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας χρήζουν άμεσα βοήθειας».

Στην σύνοδο αυτή δωρητών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μετείχαν 40 χώρες και περίπου 20 μη κυβερνητικές οργανώσεις.