Η ΕΕ αναστέλλει από σήμερα και για έξι μήνες μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει στο Ιράν, ανταποκρινόμενη στο πάγωμα από την Τεχεράνη ενός μέρους των πυρηνικών της δραστηριοτήτων βάσει μιας συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις.

"Το Συμβούλιο ανέστειλε ορισμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στο Ιράν, μετά την ισχύ του σχεδίου δράσης" που συμφωνήθηκε με την Τεχεράνη, αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter το όργανο αυτό της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή ήταν κάτι το αναμενόμενο μετά την επιβεβαίωση το πρωί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το Ιράν άρχισε να αναστέλλει ένα μέρος των πυρηνικών του δραστηριοτήτων βάσει της προσωρινής συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η απόφαση αυτή της ΕΕ, η οποία αφορά στη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο πετροχημικών προϊόντων και πολύτιμων μετάλλων και στην παροχή ασφάλειας για φορτία πετρελαίου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αργότερα σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

TAGS