Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα αγοράκι τριών ετών, έχουν χάσει την ζωή τους από πυρά ελεύθερων σκοπευτών σε επιθέσεις που σημειώθηκαν από το Σάββατο ως σήμερα στην Τρίπολη, στα βόρεια του Λιβάνου, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας.

Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν τα τελευταία επεισόδια βίας, την οποία τροφοδοτεί η θρησκευτική ένταση με επίκεντρο τον εμφύλιο που σπαράσσει τη γειτονική Συρία.

Η Τρίπολη, η οποία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, εδώ και πολλές δεκαετίες έρχεται αντιμέτωπη με περιστατικά βίας που απορρέουν από τις οξύτατες διαφορές μεταξύ της σουνιτικής πλειονότητας και της μικρής κοινότητας των αλαουιτών.

Ο λιβανικός στρατός χρησιμοποίησε «ρουκέτες» για πρώτη φορά για να καταστείλει τις συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων συνοικιών, δήλωσε πηγή ασφαλείας, χωρίς να διευκρινίζει τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Συνήθως οι στρατιώτες χρησιμοποιούν τουφέκια εναντίον των ελεύθερων σκοπευτών.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τρεις από τους νεκρούς προέρχονται από τη σουνιτική γειτονιά Μπαμπ αλ Τάμπανεχ, όπου οι κάτοικοι υποστηρίζουν θερμά τους σουνίτες αντάρτες που μάχονται τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι δύο άλλοι που σκοτώθηκαν ζούσαν στη συνοικία των αλαουιτών του Τζέμπελ Μοχσέν, της οποίας οι κάτοικοι στηρίζουν τον αλαουίτη σύρο πρόεδρο Άσαντ.

Οι επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην Οδό Συρίας, η οποία χωρίζει στα δύο τις αντίπαλες συνοικίες και στους παρακείμενους δρόμους.

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν ότι 45 άνθρωποι επίσης τραυματίστηκαν στις τελευταίες 48 ώρες σε συγκρούσεις, εκ των οποίων τέσσερις στρατιώτες. Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της πόλης εδώ και μήνες σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τη βία.