Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε προσφορές από 14 ιδιωτικές εταιρείες, από την Αμερική, την Ευρώπη όπως και την Κίνα για την καταστροφή μέρους του συριακού χημικού οπλοστασίου.

«Ένα σύνολο 14 ιδιωτικών εταιρειών υπέβαλαν προσφορές για την καταστροφή 500 μετρικών τόνων προμηθειών χημικών ουσιών της Συρίας, όπως και αποβλήτων από την εξουδετέρωση σημαντικών χημικών προϊόντων», επισημαίνει ο ΟΑΧΟ σε ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει ότι η καταστροφή τους θα γίνει εκτός Συρίας.

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της διαδικασίας της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, προορίζει έως και 40 εκατομμύρια ευρώ για την εμπορική επεξεργασία των 500 μετρικών τόνων βιομηχανικών χημικών και εκατομμυρίων λίτρων τοξικών αποβλήτων.

Οι εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές είναι οι: Airbus Defense & Space, Seche-Environment Group, CCHE.PA και Veolia (Γαλλία), Augean Plc. και Remondis (Βρετανία), China National Chemical Corporation (Κίνα), Vector LLC (Ρωσία), Dottikon AG (Ελβετία), EkoKem AB (Φινλανδία), Pan Gulf Industrial Systems (Σαουδική Αραβία), SITA Iberica (Ισπανία), Verein (Γερμανία), Indaver (Βέλγιο) και οι αμερικανικές InnoSepra, Paragon Waste Solutions και TM Deer Park Services. Οι Verein, Veolia, Remondis και Indaver συνεργάζονται σε μια προσωρινή κοινοπραξία, διευκρίνισε ο ΟΑΧΟ στην ανακοίνωσή του.

Ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι αναμένει πως ως το τέλος αυτού του μήνα θα έχουν επιλεγεί οι εταιρείες και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος είχε ανακοινώσει επίσης τον περσινό Νοέμβριο ότι η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων θα στοιχίσει από 35 ως 45 εκατομμύρια ευρώ, θα ανακοινώσει την επιλογή του «στις αρχές Φεβρουαρίου».