Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν σήμερα ορισμένες κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε το πάγωμα των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν και ενέκρινε, όπως προβλεπόταν, την αναστολή των κυρώσεων, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

«Το Ιράν άρχισε να λαμβάνει συγκεκριμένα και επαληθεύσιμα μέτρα για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του», είπε η εκπρόσωπος. Πρόκειται για «μια ευκαιρία χωρίς προηγούμενο» να περιοριστούν οι διεθνείς ανησυχίες για το θέμα αυτό, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο Κέρι ήρε αμέσως ένα μέρος των αμερικανικών κυρώσεων, γεγονός που θα επιτρέψει στην ιρανική οικονομία να «αναπνεύσει».

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι τώρα που το Ιράν εκπλήρωσε τη βασική υποχρέωσή του η αμερικανική κυβέρνηση «έκανε τα απαραίτητα βήματα για να σταματήσει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό των εξαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου». Με τον τρόπο αυτό οι έξι πελάτες που έχει αυτή τη στιγμή η Τεχεράνη θα συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο στα σημερινά, μειωμένα, επίπεδα για τους επόμενους έξι μήνες.

Οι ΗΠΑ θα αναστείλουν επίσης τις κυρώσεις σε βάρος μη Αμερικανών που εμπλέκονται σε συναλλαγές σχετικές με τις εξαγωγές πετροχημικών του Ιράν καθώς και σε εμπόριο χρυσού και πολύτιμων μετάλλων ή σε παροχή αγαθών και υπηρεσιών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Νωρίτερα, το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι σταμάτησε τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% στις μονάδες του Νατάνζ και του Φορντό και τις δραστηριότητές του στον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ, κάτι που επιβεβαίωσε και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 24 Νοεμβρίου μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία).

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» εκ μέρους του Ιράν. «Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια που το Ιράν έλαβε επαληθεύσιμα μέτρα για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του. Επιδεικνύει επίσης περισσότερη διαφάνεια, επιτρέποντας πιο συχνές επιθεωρήσεις και παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες στην ΙΑΕΑ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.