Οι διαδηλώσεις στο Κίεβο που «εκφυλίστηκαν σε μαζικές ταραχές» είναι μια απειλή για ολόκληρη την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο.

«Κατανοώ τη συμμετοχή σας σε μαζικές δράσεις διαμαρτυρίας (...), όμως όταν οι ειρηνικές ενέργειες εκφυλίζονται σε μαζικές ταραχές και συνοδεύονται από βία και εγκληματικούς εμπρησμούς, τότε απειλούνται όχι μόνοι οι κάτοικοι του Κιέβου, αλλά ολόκληρη η Ουκρανία», δήλωσε.

«Καλώ σε διάλογο, σε συμφιλίωση, σε ηρεμία», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «έντονη ανησυχία της» για την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις πλευρές σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μια «δημοκρατική λύση» στην πολιτική κρίση.

«Η ΕΕ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και καλεί όλες τις πλευρές να αναζητήσουν, μέσω του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις, μια δημοκρατική λύση στην τρέχουσα πολιτική κρίση, η οποία θα απαντά στις προσδοκίες του ουκρανικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υιοθέτησαν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης έπειτα από μια συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν επίσης από όλες τις πλευρές να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και από τις αρχές «να σεβαστούν πλήρως και να προστατεύσουν το δικαίωμα των ειρηνικών διαδηλωτών να συγκεντρώνονται και να εκφράζονται, αλλά και την ελευθερία του Τύπου».

«Όλες οι βίαιες ενέργειες θα πρέπει να ερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών.

Οι υπουργοί επέκριναν επίσης τους νόμους, που υιοθετήθηκαν την Παρασκευή και οι οποίοι περιορίζουν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, καθώς «θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τα θεμελιώδη δικαιώματα της συνάθροισης των ουκρανών πολιτών, της ελευθερίας του Τύπου και τις δραστηριότητες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».