Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν σήμερα μικρή συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από το Τέμενος των Ομαγιαδών, στο κέντρο της παλιάς Δαμασκού.

Οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο τζαμί διαλύθηκαν δια της βίας από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που φορούσαν πολιτικά. Δύο εκ των διαδηλωτών προσήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα.

Μια αντιδιαδήλωση υποστήριξης προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 ατόμων.

Παράλληλα συριακή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι χθες Πέμπτη ότι σε 32 διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί την Τετάρτη στη Δαμασκό στη διάρκεια μιας κινητοποίησης οικογενειών πολιτικών κρατουμένων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "προσβολή του κύρους του κράτους".

Οι συριακές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες χθες σε βάρος 32 διαδηλωτών που μετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών για "προσβολή του κύρους του κράτους" και "υποκίνηση ρατσιστικής και θρησκευτικής βίας", σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH).

Η ΜΚΟ αναφέρει κυρίως τα ονόματα των Σουχέιρ Ατάσι και Μάχεντ Μπανταουΐα, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τεσσάρων μελών της οικογένειας του διαφωνούντα Καμάλ Λαμπουάνι, που εκτίει ποινή 12ετούς κάθειρξης.

Η ΜΚΟ κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους κρατούμενους συνείδησης στις συριακές φυλακές και να σταματήσει την πολιτική των αυθαίρετων κρατήσεων εναντίον των πολιτικών διαφωνούντων και υποστηρικτών κοινωνικών κινημάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν πέντε διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί την Τετάρτη στη Δαμασκό, σύμφωνα με τη συριακή ΜΚΟ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που εδρεύει στην Νέα Υόρκη είχε αναφέρει τη σύλληψη 34 ατόμων και ζήτησε άμεσα την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων διαδηλωτών.

Η Γαλλία καταδίκασε "τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών" και ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη συριακή κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση δηλώνοντας "ότι ανησυχούν από τις ειδήσεις που κάνουν λόγο για διαδηλωτές τραυματίες και συλληφθέντες στη Συρία".

TAGS