Οι πρέσβεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στα Τίρανα ζήτησαν από τις αλβανικές αρχές να διεξάγουν έρευνα, ώστε να εντοπίσουν τους δράστες επίθεσης σε καταυλισμό Ρομά και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

«Απευθύνουμε έκκληση στους αρμόδιους αξιωματούχους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να ερευνήσουν το επεισόδιο, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες ενέργειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρέσβεων, σύμφωνα με το "Balkan insight".

Οι πρέσβεις του ΟΑΣΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ ζητούν επίσης από τις αρχές να διασφαλίσουν καταλύματα στις οικογένειες των Ρομά, οι οποίες έμειναν άστεγες, μετά τα επεισόδια.

Πριν από δέκα ημέρες, 40 οικογένειες Ρομά βρέθηκαν στο στόχαστρο άγνωστων δραστών, οι οποίοι, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, εισήλθαν νύχτα στον καταυλισμό, επιτέθηκαν με σιδερένιους λοστούς στους Ρομά και έβαλαν φωτιά στα κτίρια. Τα θύματα της επίθεσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι η αστυνομία δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τις επιθέσεις και να τους παράσχει προστασία, αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο σε κοντινές περιοχές. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης.

Η αλβανική αστυνομία σε ανακοίνωσή της διέψευσε ότι παρέβλεψε την τήρηση των νόμων που αφορούν τις διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων και την προστασία ανηλίκων κατά το χειρισμό της υπόθεσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι Ρομά «ξεκίνησαν τη σύγκρουση» με γείτονές τους, η οποία κλιμακώθηκε. «Ζητήσαμε από τους Ρομά να καταθέσουν για την πυρπόληση του καταυλισμού, αλλά αρνήθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση Ρομά Αλβανίας αναφέρει ότι οι περίπου 150.000 Ρομά, που ζουν στη χώρα, είναι αντιμέτωποι με διακρίσεις, με μαζική ανεργία, ενώ τα παιδιά τους δεν έχουν τη δυνατότητα φοίτησης σε σχολεία.

Οι πρέσβεις υπενθυμίζουν στην αλβανική κυβέρνηση ότι έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση των στόχων της Διακήρυξης της Δεκαετίας για την Ενσωμάτωση των Ρομά και επικύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών, τη Σύμβαση για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων και τη Σύμβαση για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών.

«Η μάχη κατά των διακρίσεων και για την προστασία των παιδιών των Ρομά είναι ένας από τους 12 βασικούς τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Αλβανία, ως προϋποθέσεις για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι πρέσβεις του ΟΑΣΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.