Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την "υποκρισία" των κινεζικών αρχών, οι οποίες ετοιμάζονται να δικάσουν ακτιβιστές κατά της διαφθοράς κατηγορώντας τους για διατάραξη της δημόσιας τάξης, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πως έχουν τη βούληση να εξασφαλίσουν διαφάνεια και να αγωνισθούν εναντίον των δωροδοκιών. 

"Στη θέση των μέτρων κατά της διαφθοράς που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, παρακολουθούμε μια καταστολή αυτών που την καταπολεμούν", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

"Οι διώξεις ανθρώπων που συνδέονται με το Κίνημα Νέων Πολιτών πρέπει να πάρουν τέλος", πρόσθεσε η Αμνηστία αναφερόμενη σ' αυτό το ανεπίσημο και μη βίαιο δίκτυο, που καλεί τους κινέζους πολίτες να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή βασιζόμενοι στις ελευθερίες της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι τις οποίες θεωρητικά εγγυάται το σύνταγμα της χώρας. 

Οκτώ μέλη του Κινήματος Νέων Πολιτών πρόκειται να δικασθούν τις ερχόμενες ημέρες, μεταξύ των οποίων ο δικηγόρος και πανεπιστημιακός Σου Ζιγιόνγκ, ο οποίος προώθησε μια κινητοποίηση των πολιτών κατά της διαφθοράς και απαίτησε να υπάρξει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις περιουσίες των υψηλόβαθμών αξιωματούχων. 

"Θεωρούμε πως ο Σου Ζιγιόνγκ είναι κρατούμενος συνείδησης, ο οποίος πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, χωρίς όρους. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα σήμαινε τη γελοιοποίηση των προσπαθειών της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς", επέμεινε η Διεθνής Αμνηστία

Άοκνος υποστηρικτής της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα, ο Σου Ζιγιόνγκ συνελήφθη επισήμως για "διοργάνωση παράνομης συγκέντρωσης με στόχο την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας".
Το Μάιο του 2012 είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο "Η Κίνα έχει ανάγκη από ένα Κίνημα Νέων Πολιτών". Έκτοτε δεκάδες πρόσωπα που λέγεται ότι συνδέονται με το δίκτυο αυτό, έγιναν στόχοι εξωδικαστικών συλλήψεων ή τέθηκαν υπό κράτηση ή συνελήφθησαν επισήμως. 

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα, ολοκληρώνοντας τη θητεία του στο Πεκίνο, δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί για τη σκλήρυνση της στάσης των κινεζικών αρχών έναντι υποστηρικτών των ελευθεριών, επικαλούμενος κυρίως το Κίνημα Νέων Πολιτών.