Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ότι θα λάβει ένα «μάθημα πολύ σύντομα», αναφερόμενος στην αύξηση των ρίψεων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Απαντούμε σε αυτούς οι οποίοι μάς επιτίθενται. Αν η Χαμάς και άλλες οργανώσεις ξεχνούν αυτό το μάθημα, θα το μάθουν εκ νέου και πολύ σύντομα», δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον καναδό ομόλογό του Στίβεν Χάρπερ.

Νωρίτερα σήμερα η Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, ανέπτυξε δυνάμεις στη μεθόριο με το Ισραήλ για να εμποδίσει τις ρίψεις ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος. «Οι εθνικές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν προκειμένου να προασπίσουν την εκεχειρία», που είχε τεθεί σε ισχύ την 21η Νοεμβρίου 2012 υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, δήλωσε ο Ισλάμ Σαχουάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς.

Τουλάχιστον μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη από τη Λωρίδα της Γάζας κι έπεσε σε μια ακατοίκητη περιοχή στο νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ τραυματίστηκε σοβαρά την Κυριακή σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ενώ επέβαινε σε μοτοσικλέτα βορείως της πόλης της Γάζας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε δύο επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη ρίψη ρουκέτας εναντίον του νοτίου Ισραήλ.

Οι ρίψεις ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες: καταγράφεται πλέον η ρίψη σχεδόν μιας ρουκέτας καθημερινά, κατά μέσον όρο.

Συνολικά 13 ρουκέτες έχουν ριφθεί από τη Γάζα από την 1η Ιανουαρίου, εκ των οποίων πέντε αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος», διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μια αυτοκινούμενη συστοιχία του Σιδηρού Θόλου εγκαταστάθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή Ασντότ, κοντά στη μεθόριο με τη Γάζα.